De FIFA heeft tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de spelregelcommissie IFAB ingestemd met het inzetten van een videoscheidsrechter in het voetbal.

De wereldvoetbalbond maakte zaterdag in Cardiff bekend dat er de komende twee seizoenen getest gaat worden met een videoarbiter.

Bij onder meer dubieuze treffers, strafschoppen, rode kaarten en verwisselde identiteiten zou de videoarbitrage beelden kunnen bestuderen.

Door het besluit van de wereldvoetbalbond zal de videoscheidsrechter zeer waarschijnlijk komend seizoen zijn debuut maken in Nederland. Dat zal dan gebeuren in het KNVB-bekertoernooi. De KNVB pleit al langer voor het inzetten van videoscheidsrechters. De KNVB pleit al langer voor het inzetten van videoscheidsrechters.

'Goed nieuws'

''Dit is goed nieuws'', zei Gijs de Jong, de directeur operationele zaken van de KNVB. ''De nieuwe FIFA-president Gianni Infantino toont aan open te staan voor vernieuwing, dat is veelbelovend voor het voetbal. De KNVB vertolkt al jaren een voortrekkersrol voor de komst van de video-assistent." 

"De IFAB onderkent dit pionierswerk en geeft aan dat het protocol grotendeels gebaseerd is op het verrichte werk in Nederland. We hebben er alle vertrouwen in dat het Nederlandse voetbal volgend seizoen gaat testen met de video-assistent. Nederland is er klaar voor. We starten liever vandaag dan morgen.''

De IFAB laat in een persbericht weten dat het de komende weken in gesprek gaat met geïnteresseerde bonden en de FIFA. De videoscheidsrechter zal in twaalf landen worden ingezet.

De nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei eerder deze week al dat hij een groot voorstander is van technologische hulpmiddelen in het voetbal. De Zwitser is zeer tevreden over het experiment. 

''Dit is een historische beslissing'', liet hij weten. ''We nemen deel aan een debat dat nu niet meer te stoppen lijkt. We laten zien dat we luisteren naar het voetbal en ons gezond verstand gebruiken. Dit past bij een nieuw tijdperk dat we zo graag willen inluiden.''

Vierde wissel

De IFAB besloot ook dat trainers in de toekomst mogelijk de gelegenheid krijgen een vierde wissel toe te passen als de wedstrijd een verlenging krijgt. In welke competitie daarmee getest gaat worden, is nog onbekend.

De IFAB gaat de test nadrukkelijk volgen. De commissie is benieuwd of de extra wisselmogelijkheid tactisch gebruikt gaat worden of juist om vermoeide spelers te wisselen.

Op de agenda van de jaarvergadering stond ook de zogeheten 'triple punishment', de drievoudige straf bij een ontnomen scoringskans in het strafschopgebied. Een speler krijgt in dat geval rood, een strafschop tegen én een schorsing. Volgens veel voetbalvolgers is dat te zwaar.

De IFAB besloot na een lange discussie die regel aan te passen. Bij een lichte overtreding volstaat voortaan geel en een strafschop. Voor deze aangepaste regel geldt een proefperiode van twee jaar.