De Topklasse gaat vanaf volgend seizoen verder als Derde divisie. Met een meerderheid hebben de clubs uit de Topklasse hiervoor gekozen.

Deze uitkomst kwam naar voren na een enquête van de Coöperatieve Vereniging Topklasse (CVT) en de KNVB. Zij vroegen de clubs naar hun voorkeur voor de naam 'Topklasse' of 'Derde divisie'.

Volgend seizoen wordt er in de Derde divisie zaterdag en zondag gestreden om een plaats in de Tweede divisie.

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee vindt het mooi dat clubs zich in meerderheid hebben uitgesproken voor de naam 'Derde divisie'. "Hier hoopten we op."

"Volgens ons is het goed dat de vier hoogste divisies van Nederland qua naam- en regelgeving op elkaar aansluiten. Met deze naamsverandering straalt de nieuwe voetbalpiramide nog meer eenheid uit."

Regio

Samen met de clubs uit de Topklasse besprak de KNVB ook de mogelijkheid om de twee Topklassen per regio in te delen en niet per speeldag.

In plaats van een indeling op basis van voorkeursdag (zaterdag of zondag) zou de indeling dan zijn op basis van geografische ligging (noord en zuid).

Een meerderheid van clubs gaf echter aan dat zij dat in ieder geval voor aankomend seizoen niet wenselijk vinden. Tijdens het komend seizoen gaan de KNVB en clubs hierover opnieuw in gesprek.

Nieuw model

Het nieuwe competitiemodel gaat bestaan uit een Eredivisie, een Eerste divisie, de Tweede divisie, twee Derde divisies en vier Hoofdklassen.

In de competities is er ruimte voor de beloftenteams van betaald voetbalclubs, die nu nog uitkomen in een gesloten competitie.

Bekijk hier het volledige competitiemodel dat vanaf volgend seizoen ingaat