Het organisatiecomité dat het WK van 2006 naar Duitsland haalde heeft meerdere verdachte betalingen gedaan. Of daarmee stemmen zijn gekocht om het toernooi te krijgen, is vooralsnog niet bewezen.

Dat is de voornaamste conclusie van een onderzoek, dat vrijdag werd gepresenteerd.

Volgens onderzoeksbureau Freshfields werd in mei en juli 2002 zo'n zes miljoen Zwitserse frank overgemaakt van een rekening van comitévoorzitter Franz Beckenbauer naar een Zwitsers advocatenkantoor.

Dat geld verdween naar een rekening van een bedrijf uit Qatar. Eigenaar van dat bedrijf was Mohamed bin Hammam, die nu levenslang geschorst is bij de FIFA vanwege omkoping.

In augustus 2002 werd nog eens tien miljoen Zwitserse frank (destijds omgerekend 6,7 miljoen euro) overgemaakt naar het Zwitserse kantoor. Dat geld kwam van Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus. Zes miljoen frank werd overgemaakt naar Beckenbauer, vier miljoen ging opnieuw naar het Qatarese bedrijf.

Gala

Het vermoeden bestaat dat Bin Hammam het geld heeft gebruikt voor de verkiezingscampagne van Sepp Blatter bij de FIFA-verkiezing van 2002. Bin Hammam ontkent het geld te hebben gekregen.

In 2005 maakte de Duitse bond DFB vervolgens 6,7 miljoen euro over naar de FIFA. Dat was zogenaamd bedoeld voor een gala. Vanaf de FIFA werd het geld echter teruggesluisd naar Dreyfus.

Der Spiegel onthulde deze overboeking van de DFB vorig jaar. Dat kostte onder anderen bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach de kop en leidde tot het onderzoek dat vrijdag werd gepresenteerd.

Al met al, zo concludeerde de interim-voorzitter van de Duitse bond Rainer Koch, is er door zijn voorgangers tien miljoen Zwitserse frank overgeboekt naar Bin Hammam. Daar is jaren over gelogen, terwijl ''het in tien seconden uitgelegd had kunnen worden''.

Blatter

In 2000 kreeg Duitsland met twaalf stemmen tegen elf het WK toegewezen, ten koste van Zuid-Afrika. De onderzoekers kunnen niet bewijzen, maar ook niet uitsluiten dat het WK is gekocht.

Niet iedereen die ze wilden spreken, werkte mee aan het onderzoek. Blatter bijvoorbeeld gaf niet thuis en niet alle documenten waren nog te achterhalen.