De Amerikaanse zakenman Charlie Stillitano bevestigt dat vertegenwoordigers van de Engelse topclubs Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United en Manchester City deze week hebben gesproken over een nieuwe opzet van de Champions League.

"Daar hebben we het over gehad", aldus Stillitano in The Guardian.

Al langer doen er geruchten de ronde dat clubs uit Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk een Super Liga willen oprichten die mogelijk de Champions League vervangt.

De afgelopen jaren grepen verschillende topclubs door matige prestaties naast een Champions League-ticket, met desastreuze gevolgen voor de inkomsten tot gevolg.

De kans is groot dat Chelsea en Liverpool komend seizoen ontbreken op het miljoenenbal door de verrassende prestaties van onder meer Premier League-koploper Leicester City.

Stillitano begrijpt het als topclubs een soort startrecht willen bedingen voor de Champions League of een nieuwe competitie.

"Ik zou het snappen als United zegt: zijn wij of Leicester City belangrijker voor het voetbal? Wie heeft de grootste bijdrage geleverd aan het genereren van meer geld? Het verhaal van Leicester is opzienbarend, maar het standpunt van United kun je ook begrijpen."

Oefentoernooi

Officieel werd Stillitano door de clubs uitgenodigd om het te hebben over de International Champions Cup, een oefentoernooi met topclubs in de aanloop naar het nieuwe seizoen dat hij met zijn bedrijf Relevant Sports jaarlijks organiseert.

De Amerikaan is volgens de Engelse tabloid The Sun echter het brein achter een mogelijke Super Liga.

Stillitano vindt dat de Europese clubs momenteel te weinig verdienen aan de Champions League.

"Dit klinkt arrogant, maar als je onze teams van komende zomer op de ICC ziet, dan vraag je je af of dit de Champions League is. Nee, in werkelijkheid is de Champions League PSV en AA Gent."

Sowieso zijn veranderingen aan de Champions League-modus pas op z'n vroegst in 2018 aan de orde, omdat de huidige televisiecontracten in dat jaar aflopen. Eind 2016 wil de UEFA het over mogelijke aanpassingen hebben.

Ranieri

Leicester City-manager Claudio Ranieri ziet een Super League totaal niet zitten. "De fans zijn het belangrijkste, niet het geld. Als er een keer iets vreemds gebeurt, moeten kleine teams niet de schuld krijgen", zei Ranieri vrijdag op een persconferentie.

"Ze moeten zich de vraag stellen waarom een kleine club als Leicester beter presteert dan zij."