De nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino is een groot voorstander van technologische hulpmiddelen in het voetbal, mits er niet wordt getornd aan de snelheid van het spel.

"We bevinden ons in 2016 en kunnen onze ogen niet langer sluiten voor deze ontwikkeling", laat de Zwitser weten op de website van de FIFA.

"Doellijntechnologie is al een feit, nu is het zaak om te experimenteren onder welke andere omstandigheden we de techniek moeten inschakelen."

Infantino doet zijn uitspraken aan de vooravond van de jaarlijkse algemene vergadering van de spelregelcommissie IFAB.

Komend weekeinde krijgt de KNVB van dit orgaan waarschijnlijk definitief groen licht om volgend seizoen de videoscheidsrechter in te zetten tijdens het bekertoernooi.

De videoarbitrage kan bij onder meer dubieuze treffers, strafschoppen, rode kaarten en verwisselde identiteiten beelden bestuderen.

Flow

Zonder specifiek op deze noviteit in te gaan wijst Infantino erop dat bij elk technologisch hulpmiddel kritisch moet worden bekeken of de snelheid van het spel onder druk komt te staan.

"Het bijzondere van voetbal is de flow, het spel stopt niet. In andere sporten is dat soms wel het geval, als er bijvoorbeeld naar beelden wordt gekeken. Garanderen we deze flow, dan kan technologie het voetbal helpen."

"We gaan snel testen als het aan mij ligt", vervolgt Infantino, die bij de UEFA samenwerkte met Michel Platini, een geharnast tegenstander van elektronische hulpmiddelen. "Het is alleen maar goed als we scheidsrechters kunnen helpen."