De KNVB wilde FC Twente straffen met degradatie naar de Jupiler League vanwege het financiële wanbeleid van de club, maar na weken onzekerheid oordeelde de beroepscommissie anders. Waar begon het verhaal? Een overzicht van de gebeurtenissen sinds mei 2011.

17 juni 2016: FC Twente wint de beroepszaak tegen de licentiecommissie en speelt komend seizoen toch in de Eredivisie. De club krijgt wel een boete van 181.000 euro wegens vier ernstige overtredingen van het Licentiereglement. Door de uitspraak van de beroepscommissie moet De Graafschap komend seizoen alsnog in de Jupiler League spelen. 

10 juni 2016: FC Twente verliest het kort geding tegen de KNVB. De rechter oordeelt dat de KNVB de licentie mocht intrekken en ook dat de bond als straf FC Twente mag terugzetten naar de Eerste Divisie.

6 juni 2016: FC Twente gaat achter gesloten deuren op bezoek bij de beroepscommissie van licentiezaken.

27 mei 2016: FC Twente en de KNVB verschijnen voor de voorzieningenrechter van de rechtbank in Utrecht. FC Twente eist dat de KNVB de licentie van de club niet mag intrekken totdat er in een bodemprocedure uitspraak is gedaan, hetgeen jaren kan duren.

26 mei 2016: De Centrale Spelersraad adviseert de licentiecommissie om FC Twente niet naar de Jupiler League te laten degraderen. De commissie legt het niet-bindende advies echter naast zich neer en maakt het voorgenomen besluit definitief. 

20 mei: FC Twente stapt naar de rechter om gedwongen degradatie te voorkomen. De club vraagt een kort geding aan om af te dwingen dat de club de licentie voor de eredivisie behoudt.

19 mei 2016: FC Twente gaat in beroep tegen het voornemen van de licentiecommissie van de KNVB om de club te laten degraderen naar de Jupiler League.

18 mei 2016: De licentiecommissie van de KNVB straft FC Twente met degradatie naar de Jupiler League. Er moet nog wel een niet-bindend advies van de Centrale Spelersraad (CSR) worden afgewacht. 

10 mei 2016: FC Twente bereikt een akkoord met de overige zeventien Eredivisieclubs over compensatie voor de oneerlijke concurrentie door de handelwijze van de oud-bestuurders van de club.

4 mei 2016: De licentiecommissie stelt de besluitvorming uit. De KNVB zegt meer tijd nodig te hebben om de aangeleverde documenten van FC Twente te beoordelen.

30 april 2016: Er wordt voldaan aan de deadline van 1 mei. FC Twente levert alle benodigde gegevens in bij de licentiecommissie van de KNVB. De commissie spreekt zich op 9 mei uit over de toekomst van de club.

28 april 2016: De club heeft een garantstelling binnen van bedrijven uit de regio en kan daarmee voldoen aan een belangrijke eis van de KNVB. Ook worden er bestuurders en commissarissen benoemd.

26 april 2016: FC Twente bereikt een akkoord met schuldeisers als ex-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan, waardoor de club een belangrijke stap zet om weer voor een proflicentie in aanmerking te komen.

19 april 2016: FC Twente heeft van de gemeente Enschede tot 31 december de tijd gekregen om gebruik te maken van de garantstelling van 32 miljoen euro.

13 april 2016: Uit stukken van de gemeente Enschede blijkt dat FC Twente pas op maandag 9 mei, dus na de lopende competitie, te horen krijgt of de club de licentie voor het spelen van betaald voetbal mag behouden.

4 april 2016: De licentiecommissie van de KNVB bestraft FC Twente met drie punten in mindering. Die sanctie volgt nadat de club er niet op tijd in slaagde om de jaarcijfers van het seizoen 2014/2015 in te leveren.

29 maart 2016: De FIFA legt FC Twente een boete op van 185.000 Zwitserse Frank, ongeveer 170.000 euro, voor het toelaten van invloed van investeringsmaatschappij Doyen Sports.

2 maart 2016: Directeur Gerard van der Belt en bestuursleden Hein Trebbe, Joop de Winter en Hennie ten Hag stappen op bij FC Twente na het kritische rapport van de onafhankelijke onderzoeker Ben Knüppe over de gang van zaken bij de club.

11 januari 2016: FC Twente stelt Onno Jacobs aan als interim-directeur.

4 januari 2016: Hakim Ziyech moet zijn aanvoerdersband inleveren na een interview de Volkskrant waarin hij zijn onvrede uit over onder andere de beleidsbepalers van de club.

18 december 2015: De gemeenteraad van Enschede stemt in met het reddingsplan voor FC Twente.

30 november 2015: De gemeente Enschede wil FC Twente financieel helpen.

26 november 2015: FC Twente koopt het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports af. De licentiecommissie van de KNVB doet onderzoek naar het gelekte contract en de inhoud daarvan. Invloed van een bedrijf als Doyen op het transferbeleid is verboden.

24 november 2015: Het contract met investeringsmaatschappij Doyen lekt uit. In het contract valt onder meer te lezen welk aandeel Doyen in verschillende spelers en oud-spelers van FC Twente heeft, zoals Luc Castaignos, Youness Mokhtar en Dusan Tadic. Dit contract komt niet overeen met de bij de KNVB ingeleverde papieren. Reden voor Aldo van der Laan om al zijn functies neer te leggen.

30 augustus 2015: Trainer Alfred Schreuder wordt ontslagen. De Tukkers pakken slechts één punt in de eerste vier competitieduels. Assistent René Hake neemt Schreuders taken over.

8 mei 2015: De club ziet af van Europees voetbal.

20 april 2015: De gemeente Enschede schiet FC Twente te hulp. De club hoeft anderhalf jaar lang niet af te lossen op de door de gemeente verstrekte lening voor bouw en verbouw van het stadion.

10 april 2015: FC Twente krijgt nog eens drie punten aftrek van de KNVB.

1 april 2015: Joop Munsterman legt zijn functie als voorzitter alsnog per direct neer. Vice-voorzitter Aldo van der Laan neemt zijn taken over.

4 maart 2015: FC Twente krijgt van de KNVB drie punten in mindering vanwege het financiële beleid van de club. Als gevolg van de financiële malaise wordt onder andere het spelersbudget met 6 miljoen euro verlaagd en verdwijnt het beloftenteam uit de Jupiler League.

20 januari 2015: Munsterman kondigt ook zijn vertrek als voorzitter aan. 

21 oktober 2014: Joop Munsterman maakt bekend per 1 januari 2015 zijn taken als directeur neer te leggen. Hij blijft wel voorzitter van de Enschedese club.

7 mei 2014: De licentiecommissie van de KNVB plaatst FC Twente in de zorgwekkende categorie 1.

25 april 2014: De club maakt niet negen ton winst, maar draait 8,5 miljoen euro verlies, blijkt uit de nieuw ingediende jaarrekening bij de KNVB. Volgens de bond heeft Twente zich schuldig gemaakt aan 'creatief boekhouden', door extra tv-inkomsten in te boeken.

27 december 2013: FC Twente gaat in zee met investeringsmaatschappij Doyen Sports. In ruil voor miljoenen euro's krijgt Doyen een deel van de transferrechten van bepaalde spelers. Munsterman: "De samenwerking met Doyen is een unieke kans om met een kortstondige ingreep een structurele oplossing te realiseren: blijven meedoen in de nationale top en op termijn de Europese subtop."

7 juli 2011: Tijdens een verbouwing stort het dak van de Grolsch-Veste in. De ramp kost twee mensen het leven. De kosten voor de aanbouw lopen stukken hoger op; de prognoses voor de begroting van 43 miljoen euro kunnen de prullenbak in.

15 mei 2011: Twente verliest op de laatste speeldag van het seizoen in een rechtstreeks duel met Ajax de titel. In Amsterdam wordt het 3-1. "We lopen zonder directe plaatsing voor de Champions League 10 miljoen euro mis. Dat doet pijn", aldus voorzitter Joop Munsterman.