Directeur Gerard van den Belt en bestuursleden Hein Trebbe, Joop de Winter en Hennie ten Hag stappen op bij FC Twente na het kritische rapport van de onafhankelijke onderzoeker Ben Knüppe over de gang van zaken bij de club uit Enschede.

Knüppe oordeelde dat het viertal niet meer geloofwaardig kan functioneren bij FC Twente vanwege de huidige financiële situatie.

De Winter en Van den Belt zijn per direct gestopt en Ten Hag en Trebbe gaan hun functie volgende week neerleggen. "Zij doen dat in het belang van de club. Wij moeten verder en daar is geen andere weg voor", aldus Huub Rakhorst van de Stichting FC Twente '65 woensdag op een persconferentie.

Bestuurslid Ton Heerts mag blijven en Van den Belt mag in een andere rol verder in de Grolsch Veste. "Hij is blij met dat signaal van het rapport van Knüppe en wij zijn daar als club ook blij mee", zegt Rakhorst.

De top van FC Twente bestaat nu uit interim-directeur Onno Jacobs, Heerts en Rakhorst.

Twente wil voor 1 mei een nieuwe bestuursstructuur doorvoeren. Die bestaat uit een "sterke" tweekoppige directie en een vijfkoppige raad van commissarissen. Rakhorst: "De zoektocht naar nieuwe bestuurders wordt zo snel mogelijk in gang gezet."

Kraakhelder

Jacobs noemde de conclusies van het rapport-Knüppe "hard maar kraakhelder". "Met de aanbevelingen gaan wij als club aan de slag en we gaan ze allemaal voor 1 mei doorvoeren."

"Mijn doel is dat de club volgend seizoen nog een licentie heeft. We staan op dit moment onder curatele bij de KNVB en de gemeente Enschede. We hebben niet alles in eigen hand, maar doen er alles aan om de club weer gezond te maken."

Jacobs sluit niet uit dat FC Twente opnieuw strafpunten krijgt opgelegd van de KNVB. "Dat is een mogelijkheid", zei hij.

Doyen

Het rapport van Knüppe dat dinsdag werd gepresenteerd, richtte zich op de organisatiestructuur, bestuurders en financiën van FC Twente tussen 2013 en juni 2015.

Knüppe, die het onderzoek uitvoerde namens de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede, oordeelt dat FC Twente de KNVB bewust op het verkeerde been heeft gezet wat betreft de relatie met investeringsmaatschappij Doyen Sports Group. 

Knüppe stelt bovendien dat de financiële situatie van Twente nog steeds zorgelijk is en meer aandacht nodig heeft. De huidige nummer twaalf van de Eredivisie bevindt zich al in de zorgwekkende financiële categorie 1 van de KNVB.

Daarnaast zou er een "ongezonde cultuur" zijn bij FC Twente. Jacobs, die nog niet weet of hij na 1 mei aan zal blijven, onderschrijft dat woensdag. "Op het moment dat ik hier begin januari binnen stapte, voelde ik heel veel angst. Angst dat je moest vertrekken als je afwijkend gedrag vertoonde. Dat is pijnlijk en dat moet veranderen."

Contracten

Eind november lekten al documenten uit waaruit bleek dat de contracten van Twente en Doyen niet overeenkwamen met de papieren die werden ingeleverd bij de KNVB. Voorzitter Aldo van der Laan legde daarop zijn functies neer bij Twente.

Van der Laan was jarenlang de rechterhand van Joop Munsterman, die in april vorig jaar zijn voorzitterschap al neerlegde bij de Tukkers. Beide bestuurders worden grotendeels verantwoordelijk gehouden voor de financiële wanorde in Enschede.

Jacobs wilde niet zeggen of er stappen zullen worden ondernomen tegen oud-bestuurders. "Daar kan en wil ik nu nog niet op ingaan. We willen ons eerst uitvoerig laten adviseren. Ik heb ook nog niet me ze om de tafel gezeten. Er is wel contact via e-mail geweest.''