Southampton-manager Ronald Koeman was dinsdagavond na de nederlaag bij Bournemouth (2-0) zeer kritisch op de mentaliteit van zijn spelers.

"Het grote verschil was dat Bournemouth hongerig aan de wedstrijd begon en al zijn duels won en wij dat niet deden", aldus Koeman in gesprek met Sky Sports na de eerste competitienederlaag van Southampton bij de lokale rivaal sinds 1958.

"Dat heeft niks te maken met tactiek, dat is karakter en mentaliteit. Zij vochten voor hun leven, dat was het verschil. Het is altijd zeer teleurstellend voor een manager als de tegenstander hongeriger is dan je eigen team."

Promovendus Bournemouth, de huidige nummer vijftien van de Premier League, boekte de achtste zege van het seizoen door treffers van Steve Cook en Benik Afobe. Southampton verloor zo voor het tweede duel op rij, na de thuisnederlaag zaterdag tegen Chelsea (2-1).

"Als je mijn spelers vraagt of ze meer duels verloren of gewonnen hebben, dan zullen ze allemaal inzien dat ze er meer verloren hebben", zei Koeman.

"Ik praat altijd met mijn spelers na een wedstrijd en normaal gesproken verdedig ik ze, maar vandaag kan ik dat niet omdat Bournemouth hongeriger was dan wij. De spelers zijn niet dom; we zullen ze wat beelden laten zien en dan zullen ze het ook begrijpen."

Blessures

Koeman moest nog een teleurstelling incasseren, want hij hield twee geblesseerde aanvallers over aan het duel met Bournemouth.

Charlie Austin liep een hamstringblessure op en is vermoedelijk een paar weken uitgeschakeld. Shane Long kreeg een schop tegen zijn knie, maar over hem maakt Koeman zich minder zorgen.

"We willen iedereen er graag bijhouden maar in tien minuten verliezen we twee voorhoedespelers. Dat is niet zo mooi'', reageerde de Nederlander.

Vierde official

Aan het eind van de eerste helft van de wedstrijd in het Vitality Stadium was er nog een opmerkelijk moment aan de zijlijn. Vierde official Kevin Friend viel flauw en raakte met zijn hoofd een dug-out.

Scheidsrechter Mike Dean floot direct voor de rust en de tweede helft begon vijf minuten later omdat er een vervanger voor Friend gevonden moest worden.

"Ik zat op de bank en toen viel hij met zijn neus tegen de dug-out, en vervolgens viel hij op de grond", keek Koeman terug op het incident. "Hij was denk ik zo'n vijf seconden buiten bewustzijn."

Doktoren van beide ploegen verzorgden Friend langs de zijlijn. De arbiter werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Premier League