Vrijwel de volledige top van FC Twente moet vertrekken, volgens de bevindingen van de onafhankelijke onderzoeker Ben Knüppe.

De Eredivisieclub uit Enschede kent volgens het dinsdag gepubliceerde rapport een "ongezonde cultuur" en zou de KNVB bewust op het verkeerde been gezet hebben rond constructies met investeringsmaatschappij Doyen Sports.

"De heren Van den Belt, Ten Hag, Trebbe en De Winter kunnen om uiteenlopende redenen niet langer geloofwaardig functioneren binnen FC Twente '65 B.V. (FCT) en de gelieerde entiteiten; dat geldt ook voor de reeds vertrokken heren Munsterman en Van der Laan."

Het rapport richt zich op de organisatiestructuur, bestuurders en financiën van FC Twente tussen 2013 en juni 2015. Eerder bestrafte de licentiecommissie van de KNVB de landskampioen van 2010 al met drie seizoenen uitsluiting van Europees voetbal en een boete van 45.250 euro.

Opdracht

Knüppe, die zijn onderzoek uitvoerde in opdracht van de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede, stelt dat alleen Ton Heerts aan mag blijven. Gerald van den Belt hoeft eveneens niet te vertrekken, maar mag niet verder als statutair directeur in de Grolsch Veste.

Volgens Knüppe is de financiële situatie van de Tukkers nog altijd zorgelijk en behoeft deze nadere aandacht. De huidige nummer twaalf van de Eredivisie bevindt zich al in de zorgwekkende financiële categorie 1 van de KNVB.

'Noodzakelijk'

Interim-directeur Onno Jacobs laat in een eerste reactie weten de aanbevelingen van Knüppe voor 1 mei door te zullen voeren. "De bestuursleden nemen het rapport zorgvuldig door en beraden zich over de te nemen vervolgstappen. In de loop van morgen zullen wij met een nadere reactie komen."

Er loopt momenteel ook nog een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de club op de transfermarkt. De aanbevelingen van het onderzoek dat FC Twente zelf instelde worden "in de loop van maart" verwacht.

Bij monde van de KNVB reageerde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen op de site van de voetbalbond ook al op het rapport van Knüppe. "Dit is een harde, maar noodzakelijke stap voor FC Twente. De club heeft een grote en trouwe achterban, is maatschappelijk betrokken en leeft enorm in de omgeving, maar bestuurlijk is er de afgelopen jaren een puinhoop van gemaakt."

"Bovendien hebben bestuursleden bewust financiële informatie achtergehouden en dat is kwalijk. Daardoor staat de club op de rand van de afgrond. Het doorvoeren van de genoemde aanbevelingen uit het rapport is overigens nog geen garantie voor het voortbestaan van de club", benadrukt Van Oostveen.

Contracten

Eind november lekten documenten uit waaruit bleek dat de contracten van Twente en Doyen niet overeenkwamen met de papieren die werden ingeleverd bij de KNVB. Voorzitter Aldo van der Laan legde daarop zijn functies neer bij Twente.

Van der Laan was jarenlang de rechterhand van Joop Munsterman, die in april zijn voorzitterschap al neerlegde bij de Tukkers. Beide bestuurders worden grotendeels verantwoordelijk gehouden voor de financiële wanorde in Enschede.