Fortuna Sittard lijkt op een faillissement af te stevenen. Zakenman Nol Hendriks wilde de club geld lenen, maar de Limburgers lijken er maandag niet in geslaagd iemand te vinden die daarvoor garant wil staan.

In totaal moest Fortuna van de licentiecommissie van de KNVB voor 1 maart 900.000 euro bij elkaar hebben. Maandagochtend kwam de huidige nummer zestien van de Jupiler League nog ruim een ton tekort.

Dinsdag zal de KNVB bekendmaken of de licentie van Fortuna wordt ingetrokken. Als dat gebeurt verdwijnt de club na 62 jaar waarschijnlijk uit het betaalde voetbal.

Hendriks, oud-bestuurder van Roda JC, gaf maandagavond nog aan Fortuna uit de brand te willen helpen, mits hij zijn geld terug zou krijgen als de reddingsactie niet zou slagen. "Ik ben net gebeld door Fortuna met de stand van zaken. Zij zeggen dat het heel moeilijk wordt", liet de 78-jarige Hendriks aan de NOS weten. 

"Ze gaan nog een laatste poging doen om iemand te zoeken die garant wil staan, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. En dan gaat dinsdagochtend om tien uur de stekker eruit."

Tweevoudig bekerwinnaar

Hendriks schoot in het verleden Roda JC en MVV financieel te hulp, maar ditmaal lijkt het plan te sneuvelen. "Ik had ze graag geholpen, maar ik wil geen enkel risico meer lopen met geld in voetbalclubs. Het houdt een keer op. Ik vind het jammer."

Fortuna komt al vanaf de start in 1954 uit in het betaalde voetbal, al was dat destijds onder de naam van voorloper Fortuna'54.

In het seizoen 2001/2002 kwam de tweevoudig winnaar van de KNVB-beker (1957 en 1964) voor het laatst uit in de Eredivisie. Als Jupiler League-club kwam Fortuna vervolgens geregeld in de financiële problemen, maar steeds werd een faillissement afgewend.

Begin februari raakte de club weer in acute geldnood. De Limburgers konden een deel van de salarissen niet uitbetalen. De licentiecommissie van de KNVB beboette Fortuna al, omdat de accountant geen goedkeuring wilde geven aan de jaarstukken.

Ondanks alle problemen won Fortuna vrijdag wel thuis met 3-0 van FC Oss.

Video: Samenvatting Fortuna Sittard-FC Oss

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard-FC Oss
Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard-FC Oss