Ajax heeft dankzij een zege op AZ de achtsterstand op Eredivisiekoploper PSV weer verkleind tot een punt. De Amsterdammers waren zondag in de Arena met 4-1 te sterk voor de club uit Alkmaar.

Halverwege was het al 2-0 door goals van Arek Milik en Davy Klaassen. Kort na rust maakte Klaassen zijn tweede, waarna Ajax met tien man verder moest vanwege een tweede gele kaart voor Anwar El Ghazi. Vincent Janssen maakte namens AZ de 3-1 en vlak voor tijd was Milik nog een keer trefzeker.

Voor AZ is de nederlaag in de Arena pas het eerste verlies in 2016, na zeven zeges op rij. De ploeg van trainer John van den Brom zakt meteen een plaatsje naar de vierde plek. Nummer drie Feyenoord heeft evenveel punten, maar wel een beter doelsaldo.

Donderdagavond staan Feyenoord en AZ tegenover elkaar in De Kuip en dan wordt gestreden om een pek in de finale van de KNVB-beker.

Voorzet

Mogelijk was AZ met het hoofd al bij de halve finale van donderdag, want in de Arena lieten de Alkmaarders zich zondag vanaf het begin aftroeven door Ajax. Binnen een kwartier kwamen de Amsterdammers ook al op een 1-0 voorsprong. Een steekpass van Klaassen kwam bij Nemanja Gudelj, die laag voorzette op de trefzekere Milik.

De goal van de zondag 22 jaar geworden Poolse spits was het startsein voor een uitstekende eerste helft van Ajax. Amin Younes had een fraaie actie in huis, waarbij hij zijn directe tegenstander uitkapte en de bal in de korte hoek schoot. Met een goede redding voorkwam AZ-doelman Sergio Rochet echter de 2-0.

Toch liet de tweede treffer van Ajax niet lang op zich wachten. Opnieuw was er een goede actie van Younes, die met een lage voorzet Klaassen bereikte. Tussen twee verdedigers van AZ in prikte de captain de 2-0 binnen.

Kort voor rust waren de rollen omgedraaid. Ditmaal gaf Klaassen voor, maar Younes zag zijn schot geblokt worden waardoor de wedstrijd niet al voor rust beslist was. Kort na rust was dat wel het geval. Klaassen pikte de bal in kansrijke positie op en maakte via de binnenkant van de paal zijn tweede doelpunt: 3-0.

Tweede geel

Het makke AZ was tot dat moment niet verder gekomen dan een schotje van Ben Rienstra, maar kort na de 3-0 gloorde er voor de ploeg van Van den Brom zowaar wat hoop om de stand wat draaglijker te maken.

Ajax moest namelijk met een man minder verder, omdat El Ghazi zijn directe tegenstander Ridgeciano Haps omver liep en daarvoor zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg van arbiter Serdar Gözübüyük.

Met tien man zag Ajax zich gedwongen wat in te zakken en bood AZ zo lucht. In de loop van de tweede helft drong de uitploeg ook steeds meer aan, met een doelpunt tot gevolg. Een fraaie een-twee met het hoofd tussen aanvoerder Markus Henriksen en Janssen eindigde bij de spits van AZ, die Ajax-keeper Jasper Cillessen met een geplaatst schot kansloos liet.

Doordat een tweede AZ-goal uitbleef werd het echter niet meer spannend in de Arena. Sterker nog, in de slotfase ontsnapte Milik bij een counter aan AZ-verdediger Ron Vlaar, waardoor het zelfs nog 4-1 werd.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie