Gianni Infantino kan zijn geluk niet op nu hij is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de FIFA. De Zwitser kreeg vrijdag in de tweede stemronde een eenvoudige meerderheid van 115 stemmen.

"Ik heb een onbeschrijflijk gevoel. Ik heb in de afgelopen periode fantastische mensen ontmoet. Veel mensen verdienen dat de FIFA meer gerespecteerd wordt", zei de 45-jarige Zwitser na zijn overwinning.

"We moeten trots op de FIFA zijn en op wat we samen gaan doen. Ik wil alle 209 leden en de andere kandidaten bedanken."

Infantino benadrukt dat de wereldvoetbalbond na de tijden van corruptieschandalen weer een eenheid moet gaan vormen. "Ik wil de voorzitter van iedereen zijn. Ik wil met iedereen werken aan een nieuw tijdperk bij de FIFA. De FIFA is door moeilijke tijden gegaan, maar we kijken nu weer vooruit."

Infantino volgt Sepp Blatter op als preses. Bij de verkiezingen versloeg hij sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, prins Ali bin Al-Hussein en Jérôme Champagne. Tokyo Sexwale trok zich vlak voor aanvang terug.

Video: Infantino nieuwe voorzitter FIFA 

Infantino gekozen tot nieuwe voorzitter FIFA
Infantino gekozen tot nieuwe voorzitter FIFA

Tijd

Later zei Infantino op een persconferentie dat hij eerst wat tijd voor zichzelf nodig heeft. "Ik realiseer nog niet echt wat er vandaag is gebeurd. Ik wilde dit winnen, maar het is nu allemaal nog erg vers. Ik vraag er begrip voor dat ik nu wat tijd neem."

Dat zijn grootste concurrent sjeik Salman waarschijnlijk veel stemmen uit Afrika kreeg, baart Infantino geen zorgen voor zijn relatie met het continent.

"Vandaag was een verkiezing, maar geen oorlog. Een verkiezing win je of verlies je, en dan gaat het leven verder. Ik heb veel connecties en vrienden in Afrika, en ook in Oceanië en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. We werken allemaal samen. Ik ben geen kandidaat van Europa, maar van het voetbal."

Infantino weet wat hij in de komende jaren wil bereiken bij de FIFA. "Ik wil een grote ontwikkeling in het voetbal zien over de hele wereld en ik wil grote vooruitgang zien bij de FIFA. De mensen moeten de FIFA zien als een organisatie die het voetbal helpt en die kinderen laat lachen."

Hayatou

Met de verkiezing van Infantino komt er een einde aan het interim-voorzitterschap van Issa Hayatou. "Gefeliciteerd en al het beste. Maak de toekomst van deze organisatie weer zonnig'', richtte hij zich tot zijn opvolger.

De Kameroener nam het roer over in oktober, toen Blatter werd geschorst. "Bedankt voor de steun in die maanden", aldus Hayatou.

"En geweldig dat we de hervormingen hebben aangenomen die noodzakelijk zijn voor de toekomst van de FIFA. Schaar je achter de nieuwe president, herstel het vertrouwen."

Sjeik Salman

Bij de verkiezingen in Zürich was sjeik Salman de grootste concurrent voor Infantino. De Bahreiner toonde zich een goede verliezer.

"De FIFA moet meer integer worden en de diversiteit in het voetbal laten zien. Ik vertrouw erop dat Gianni Infantino de kwaliteiten heeft om dat te bewerkstelligen en de benodigde hervormingen door te voeren"

De sjeik kreeg bij de beslissende tweede stemronde 88 stemmen, tegen 115 voor Infantino. De sjeik feliciteerde de Zwitser ook namens de hele Aziatische bond. "De AFC verheugt zich erop met de nieuwe FIFA en de nieuwe president samen te werken, de voetbalbond te hervormen en de geloofwaardigheid van de sport te herstellen.''