Infantino gekozen tot nieuwe voorzitter FIFA

Gianni Infantino is vrijdag gekozen tot nieuwe voorzitter van de FIFA. De Zwitser beschikte bij een buitengewoon congres in Zürich na de tweede stemronde over een eenvoudige meerderheid met 115 stemmen.

Zijn voornaamste concurrent, sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, kreeg 88 stemmen. De FIFA telt 209 leden, maar het geschorste Koeweit en Indonesië mochten hun stem niet laten gelden.

In de eerste ronde waren er nog 88 FIFA-leden die op Infantino stemden. Op Sjeik Salman werd toen 85 keer gestemd.

Infantino (45), secretaris-generaal van de UEFA, volgt Sepp Blatter op. Zijn 79-jarige landgenoot, momenteel geschorst, stond sinds 1998 aan het roer bij de wereldvoetbalbond. Infantino is de negende voorzitter in de 112-jarige gescheidenis van de FIFA.

"Ik heb een onbeschrijflijk gevoel. Ik heb in de afgelopen periode fantastische mensen ontmoet. Veel mensen verdienen dat de FIFA meer gerespecteerd wordt", zei de 45-jarige Zwitser na zijn overwinning.

De overige twee kandidaten, prins Ali bin Al-Hussein en Jérôme Champagne, speelden een bijrol in Zürich. In de tweede ronde ontvingen zij respectievelijk 4 en geen stemmen. In de eerste ronde waren dat er 27 en 7. De Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale, die aanvankelijk ook kandidaat was, trok zich vlak voor de verkiezingen terug.

Voor het eerst sinds 1974 was er een tweede stemronde nodig bij de verkiezing. Toen streden de Braziliaan João Havelange en de Brit Stanley Rous tegen elkaar. De Braziliaan won. Vorig jaar leek er een tweede ronde te komen toen Blatter en prins Ali het tegen elkaar opnamen, maar de Jordaanse prins trok zich toen kort voor het begin daarvan terug.

Video: Infantino nieuwe voorzitter FIFA

WK

De nieuwe FIFA-voorzitter Infantino wil onder meer een WK met 40 deelnemers, waarbij het toernooi in een regio in plaats van een bepaald land wordt gehouden.

De Zwitser, die pleit voor snelle verandering bij de FIFA onder zijn bewind, vindt ook dat er moet worden gesproken over de invoering van technologische hulpmiddelen in het voetbal.

Daarnaast wil Infantino dat er naar de financiële situatie van de FIFA moet worden gekeken en dat de bond zich meer moet inzetten voor charitatieve doeleinden.

Eerder vrijdag stemde het merendeel van de bonden bij de FIFA in met een aantal fundamentele hervormingen.

Een van de belangrijke veranderingen is dat de voorzitter voortaan maximaal twaalf jaar aan mag blijven, oftewel drie termijnen van vier jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie