Frank de Boer heeft respect voor de goede prestaties van AZ dit kalenderjaar. De Ajax-trainer vindt dat het duel van zijn ploeg met de Alkmaarders van zondagmiddag dan ook het predicaat 'topwedstrijd' verdient.

"Ajax-AZ is een topper", aldus De Boer vrijdag op zijn persconferentie in Amsterdam over de wedstrijd tussen de nummer twee en de nummer drie van de Eredivisie. "AZ is altijd een club om rekening mee te houden, zeker nu ze een mooie reeks neerzetten en verdiend op die derde plaats staan."

Het elftal van John van den Brom heeft al zijn acht wedstrijden in 2016 gewonnen (zeven in de competitie en één in de beker) en bovendien al 23 keer gescoord. De Noord-Hollanders zijn opgeklommen van de twaalfde naar de derde plek, op achttien punten van Ajax.

"Maar hopelijk wint het 'grote broertje' zondag de Noord-Hollandse derby", zegt De Boer. "Alle complimenten voor hoe AZ nu speelt, ze spelen niet afwachtend, maar proberen te domineren. Ze hebben alleen niet de druk die wij bij Ajax altijd hebben."

Mike van der Hoorn is na een schorsing weer beschikbaar voor de trainer van de Amsterdammers. Hij verwacht dat de met een voetblessure kampende Daley Sinkgraven nog niet fit genoeg zal zijn. "Ik denk dat het lastig wordt voor Daley."

Van den Brom

AZ speelt in minder dan een week twee topwedstrijden, want volgende week donderdag wacht het uitduel met Feyenoord in de halve finale van de KNVB-beker. Van den Brom benadrukt op zijn persconferentie echter dat hij en zijn elftal nu nog niet bezig zijn met die wedstrijd.

"Dit wordt een mooie week, ik kijk er ontzettend naar uit. Maar eerst zondag, want er wordt in de ploeg nog niet over Feyenoord gesproken. We houden tegen Ajax dan ook totaal geen rekening met donderdag."

De trainer van de Alkmaarders is dan ook niet van plan om zondag spelers rust te geven, hoewel hij deze week wel een brief van een supporter ontving met een dergelijk verzoek. "Dat was een heel leuke brief, maar rouleren is niet aan de orde", aldus Van den Brom.

"Wij periodiseren, waardoor iedereen nu fysiek topfit is. Dan kun je iets meer brengen dan je tegenstander en daar moet je proberen van te profiteren. Bovendien kun je dan ook twee topwedstrijden in een week aan."

"Het wordt zondag een topwedstrijd; er wordt veel over gezegd en geschreven. Dat is mooi. We zijn in vorm en gaan met vertrouwen naar Amsterdam. Maar niet met het branie-gevoel: 'we gaan daar wel even winnen'."

Ajax-AZ begint zondag om 16.45 uur en staat onder leiding van arbiter Serdar Gözübüyük.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma van de Eredivisie