De beroepscommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsing van Sepp Blatter en Michel Platini woensdag teruggebracht van acht naar zes jaar.

Reden daarvoor is het werk dat de voormalig voorzitter van de FIFA en preses van de Europese bond UEFA jarenlang hebben gedaan voor de voetbalwereld.

Blatter en Platini hadden beroep aangetekend tegen hun schorsing van acht jaar, die was opgelegd door de rechtsprekende kamer van de ethische commissie bij de FIFA. De onderzoekskamer van die commissie was ook in beroep gegaan, omdat die vindt dat Blatter en Platini voor het leven geschorst moeten worden.

De beroepscommissie wees alle bezwaren af, maar besloot de schorsing van Blatter en Platini vanwege verzachtende omstandigheden wel te reduceren.

De schorsing was het gevolg van het bedrag van 1,8 miljoen euro dat Platini in 2011 ontving voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 voor Blatter zou hebben verricht.

De loopbaan van Blatter bij de FIFA

De FIFA-verkiezingen van februari 2016 markeerden na bijna achttien jaar het definitieve einde van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond. © ANP
Sepp Blatter werkte sinds de jaren zeventig bij de FIFA. © ANP
Jarenlang fungeerde Blatter als secretaris-generaal bij de FIFA. © ANP
In 1998 versloeg hij verrassend de Zweed Johansson bij de verkiezingen en volgde hij de Braziliaan Havelange op als voorzitter. © ANP
Tijdens zijn eerste jaren baarde Blatter opzien met voorstellen als het afschaffen van de sliding. © ANP
In 2000 met Franz Beckenbauer, bij de toekenning van het WK 2006 aan Duitsland. © ANP
Blatter werd in 2002 herkozen; zijn opponent Hayatou was kansloos. © ANP
Blatter omringt zich graag met de groten der aarde, zoals hier in 2003 met Nelson Mandela. © ANP
In 2004 maakte Blatter bekend dat Zuid-Afrika in 2010 het WK mag organiseren. © ANP
Blatter bezocht in 2006 het Voetballer van het Jaar-gala in Nederland. © ANP
Blatter op verkenning in Zuid-Afrika. © ANP
In 2007, met enkele hooggeplaatste leden van de Aziatische confederatie. © ANP
Een vrolijke Blatter tijdens een persconferentie in Zuid-Afrika in 2009. © ANP
In 2010, bij de controversiële toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022). © ANP
Blatter werd in 2011 opnieuw herkozen, er was geen tegenkandidaat. © ANP
De laatste jaren wordt Blatter steeds vaker in het nauw gebracht door verhalen over corruptie. © ANP
Een dubieuze betaling aan Platini deed Blatter alsnog de das om. © ANP

In beroep

Beide bestuurders kondigden woensdag direct aan in beroep te gaan bij het internationale sporttribunaal CAS. "Ik ben heel teleurgesteld in deze uitspraak. Uiteraard stap ik naar het CAS", aldus de 79-jarige Blatter, die altijd is blijven volhouden dat de betaling legaal was.

Ook Platini, die voorlopig aan mag blijven bij de UEFA, liet weten zijn schorsing aan te vechten bij het CAS. "Ik vecht tot het einde door om te laten zien dat ik onschuldig ben", liet de vastberaden Fransman weten.

De drievoudig winnaar van de Gouden Bal noemde de uitspraak "beledigend en beschamend" en verweet de FIFA willekeur. Volgens de 60-jarige Fransman is het een "politieke beslissing" en zou men hem uit willen schakelen voor de strijd om de opvolging van Blatter.

Presidentsverkiezing

De schorsing van Blatter en Platini voor alle voetbalgerelateerde activiteiten loopt nu tot 8 oktober 2021. Daarbovenop moest de Fransman een boete van 73.000 euro betalen. De Zwitser is een bedrag van 45.000 euro schuldig.

Vrijdag wordt op een buitengewoon congres in Zürich de opvolger van Blatter gekozen. Gianni Infantino, sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa, prins Ali bin Al-Hussein, Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale zijn de vijf kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA.