Prins Ali bin Al-Hussein wil dat de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA worden opgeschort.

Franse advocaten van de presidentskandidaat zijn naar het sporttribunaal CAS gestapt, zo melden ze dinsdag in een verklaring.

Het CAS kondigt in een eigen statement aan dat het uiterlijk donderdagochtend zal besluiten of prins Ali in het gelijk wordt gesteld.

De prins vindt dat er 'transparante stemhokjes' moeten komen bij de verkiezingen om te voorkomen dat afgevaardigden van de 209 landen stiekem een foto maken van hun stembriefje.

Daarmee zouden landen die onder druk staan om op een bepaalde kandidaat te stemmen, kunnen bewijzen dat ze dat daadwerkelijk gedaan hebben. "Hiermee kunnen we volledige transparantie van de verkiezing waarborgen'', aldus de Jordaniër.

Ook wil zijn team dat onafhankelijke waarnemers komen die de integriteit van het stemproces in de gaten houden.

Geheim

Afgelopen week wees de verkiezingscomité van de FIFA een dergelijk verzoek af. Het comité benadrukte dat de stemming geheim is.

Volgens voorzitter Domenico Scala moeten de 209 stemmers hun mobiele telefoons en andere opnameapparatuur inleveren voordat ze het hokje in gaan.

"Dat is niet voldoende. De FIFA zegt niet hoe ze die maatregel gaan handhaven en welke straf er staat op overtreding'', aldus het advocatenteam van de prins.

Salman

Vrijdag stemmen de 209 FIFA-leden over de opvolging van Sepp Blatter.

De prins uit Jordanië neemt het bij de verkiezingen op tegen sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa uit Bahrein, de Zwitser Gianni Infantino, de Fransman Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale uit Zuid-Afrika.

Afgelopen mei verloor prins Ali van Blatter toen hij zich voor de eerste keer kandideerde voor het hoogste ambt bij de FIFA.