Tokyo Sexwale houdt de optie nadrukkelijk open dat hij zich terugtrekt voor de FIFA-verkiezingen van vrijdag om een deal te sluiten met een van de vier andere kandidaten.

De 62-jarige Zuid-Afrikaan zei dat maandagavond na een bezoek op Robbeneiland met Gianni Infantino, een van zijn concurrenten in de strijd om de opvolging van Sepp Blatter.

"Ik ben een realist", aldus Sexwale, die op zeer weinig stemmen hoeft te rekenen en zelfs niet door de Afrikaanse confederatie wordt gesteund. "Ik sta open voor onderhandelingen en allianties. Het is net als met het Vaticaan, je weet nooit wat er uitkomt."

De andere kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap zijn sjeik Salman uit Bahrein, prins Ali uit Jordanië en de Fransman Jérôme Champagne.

De strijd lijkt zich toe te spitsen tussen sjeik Salman en Infantino. Om vrijdag al in de eerste ronde te winnen heeft een kandidaat een tweederdemeerderheid nodig.

In de daaropvolgende rondes volstaat een normale meerderheid, waarbij steeds de kandidaat met het laagste aantal stemmen afvalt.