Trainer Frank de Boer laat Ajax dit seizoen waarschijnlijk vaker met drie verdedigers en twee aanvallende middenvelders voetballen.

"Dit is wel voor herhaling vatbaar tegen een tegenstander die zich alleen maar in wil graven'', zei hij zondag na de eenvoudige zege op Excelsior (3-0).

Ajax startte tegen Excelsior met drie aanvallers en de aanvallende middenvelders Davy Klaassen en Lasse Schöne. Middenvelders Riechedly Bazoer en Nemanja Gudelj moesten de drie verdedigers ontlasten.

"In de eerste helft moesten we eerst alles nog een beetje op elkaar afstemmen'', zei De Boer. "Maar uiteindelijk hebben we veel kansen gekregen. Ik ben tevreden, al hadden we vaker kunnen scoren.''

De trainer van de Amsterdammers beseft namelijk dat het doelsaldo weleens belangrijk zou kunnen worden in de titelrace. Het verschil met koploper PSV is maar één punt en ook de doelcijfers (+41 voor Ajax en +38 voor PSV) ontlopen elkaar amper.

"Als je aan je doelsaldo had willen werken, dan was vandaag daarvoor een mogelijkheid", stelde De Boer bij de NOS. "Het doelsaldo is een extra punt en uiteindelijk krijg je spijt als je er in wedstrijden niet alles aan hebt gedaan om de score uit te breiden."

Milik

De Boer was blij met het optreden van Arek Milik, die weer eens mocht beginnen en twee keer scoorde.

"Tegen zulke tegenstanders kunnen we hem goed gebruiken. Als de tegenstander achter de laatste linie ruimte weg geeft, dan is Anwar El Ghazi weer een goede optie voor het centrum van de aanval. Hij is toch iets sneller.''

Milik zat in de vorige duels met FC Groningen en Feyenoord nog op de bank. "Hij moet ervoor zorgen dat als hij niet scoort, dat hij dan nog een 6 of een 7 haalt", aldus De Boer.

"Dat weet hij ook en daar zijn we keihard mee aan het werk. Ik vond het vandaag al beter gaan en dit systeem is ook veel meer op zijn lijf geschreven met Schöne en Klaassen die vlak bij hem lopen."

El Ghazi

El Ghazi hield een gekneusd jukbeen en een gebroken tand over aan de wedstrijd tegen Excelsior.

De aanvaller kreeg in de eerste helft van het duel een voet van Bas Kuipers in zijn gezicht. De verdediger kreeg een gele kaart voor die overtreding.

Ajax neemt het volgende week zondag in Amsterdam op tegen nummer drie AZ.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie