Volgens Sepp Blatter stemde Michel Platini bij de toewijzing voor het WK van 2022 wel degelijk op Qatar na politieke invloed van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy.

"Je kunt geen WK kopen", benadrukt de 79-jarige Zwitser nog maar eens in gesprek met The Times. "Uiteindelijk draait het om politieke invloed van bovenaf."

De voor acht jaar geschorste FIFA-preses verweet de eveneens geschorste Platini al eens eerder te zijn beïnvloed door Sarkozy. De Franse voorzitter van de UEFA heeft dat altijd ontkend, maar Blatter blijft bij zijn standpunt.

"In het geval van het WK 2022 had Platini tenminste het fatsoen om me telefonisch te vertellen dat hij een ontmoeting had gehad met de president en dat hij de Franse belangen zou dienen als hij daarom gevraagd zou worden. Hij zei me dat zijn stem niet naar de Amerikanen zou gaan. Toen wist ik dat er problemen zouden ontstaan, maar het was al te laat."

Bij de toewijzing voor de mondiale eindronde, die plaatsvond in 2010, won Qatar in de vierde en laatste stemronde met veertien stemmen, tegenover acht voor de Verenigde Staten.

Gerechtigheid

De Zwitser werd eerder voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA vanwege een omstreden betaling aan Platini.

De bestuurder blijft zich echter van geen kwaad bewust en weet zeker dat het recht uiteindelijk zal zegevieren. "Ik ben ervan overtuigd dat er gerechtigheid bestaat in deze wereld en dat ik niets heb gedaan dat strafbaar is."

"Ik heb niemand vermoord, ik heb geen bank beroofd, ik heb geen geld weggemaakt en ik heb al mijn ex-vriendinnen goed behandeld. Echt waar, zij verdedigen mij. Zelfs eentje waarmee ik slechts een paar maanden getrouwd was, staat achter me", aldus Blatter.

Aanstaande vrijdag wordt op een buitengewoon congres van de FIFA de opvolger van de geschorste Zwitser gekozen.