Fortuna Sittard hoopt met de hulp van clubiconen als Mark van Bommel, Bert van Marwijk en Kevin Hofland de toekomst van de Limburgse eerstedivisionist veilig te stellen.

Eerder deze week werd bekend dat Fortuna met acute financiële problemen kampt. Directeur Joppe Sangen benadrukt tegenover de NOS dat de toekomst aan een dun draadje hangt. "Dat draadje is nog niet kapot, maar het is wel dun."

Om de laagvlieger uit de Jupiler League te behouden voor het betaalde voetbal, is een flinke som geld nodig. "Elk bedrag dat ik noem wordt natuurlijk helemaal uit z'n verband getrokken, maar het is meer dan 500.000 euro."

Sangen hoopt bij het bijeenbrengen van het benodigde bedrag een beroep te kunnen doen op externe investeerders die voor een langetermijnoplossing kunnen zorgen in Sittard. Daarbij denkt Fortuna aan onder anderen Van Bommel, Van Marwijk en Hofland.

Het drietal maakte in de jaren negentig en begin deze eeuw furore in Limburg en is al benaderd door Sangen. "Ik heb vanmiddag al met Kevin Hofland gezeten in Eindhoven. Ook Kevin geeft aan dat-ie er alles aan doet om zijn clubje te redden."

Met oud-speler Van Bommel en voormalig speler én trainer Van Marwijk heeft Sangen nog geen gesprek gevoerd. "Maar we hebben wel al contacten gelegd."

Video: Samenvatting NAC Breda-Fortuna Sittard

Afhankelijkheid

Bij Fortuna zal een cultuuromslag plaats moeten vinden, wil het een langer verblijf als profclub veiligstellen. "Heel veel clubs leunen op een aantal vermogende mensen en daar moet je eigenlijk niet afhankelijk van willen zijn."

"Er kan een moment komen, dat is nu voor Fortuna daar, dat je daarmee geen continuïteit kunt bieden. Er is een wereld van verschil tussen sponsoren, investeren of doneren. Wat de heren bovenin in ieder geval niet doen, is doneren."

"Een aantal mensen heeft al toegezegd dat ze iets willen doen, maar een kortetermijnoplossing is geen optie. Als iemand nu zegt: hier heb je een bedrag en de komende twee, drie maanden ben je veilig, zelfs dan moet je de keuze maken of je dat wel moet willen."

Sangen sluit zich ook aan bij de visie van oud-speler Hofland, die vindt dat iedereen zich moet realiseren dat de 'het komt wel goed-houding' geen zoden aan de dijk zet. "Het wordt tijd dat we dat gaan leren", aldus de directeur.