Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst heeft vrijdag benadrukt dat hij "heel blij" is dat Dick Advocaat hem sinds deze week bijstaat als adviseur.

"Dick is een van de topcoaches in Nederland en ik heb al jaren een goede band met hem", aldus Van Bronckhorst op zijn persconferentie in aanloop naar het competitieduel met Roda JC van zondag.

"Dat hij met al zijn ervaring nu hulp biedt, daar ben ik hem heel dankbaar voor. Ik ben heel blij met de aanwezigheid van Dick. Het is bewonderenswaardig hoe bezeten hij nog steeds is van het spelletje. Dat is mooi om te zien."

Van Bronckhorst meldde dat de wens om een ervaren 'klankbord' aan te stellen in eerste instantie vanuit de clubleiding kwam.

Hij sprak afgelopen zondag na het verlies tegen PEC Zwolle (3-1) - de zevende competitienederlaag op rij voor de Rotterdammers - uitgebreid met technisch directeur Martin van Geel. Twee dagen later maakte Feyenoord officieel bekend dat de 68-jarige Advocaat de technische staf van de huidige nummer zes van de eredivisie de rest van het seizoen zal bijstaan als adviseur.

"Ik weet dat ik een onervaren trainer ben. Iedereen weet dat. Ik zie dit niet als een beschadiging voor mij", zei de 41-jarige Van Bronckhorst, die bezig is aan zijn eerste volledige seizoen als hoofdcoach. "Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen, dus ik zou gek zijn als ik deze kans liet lopen. Ik wil het beste voor de club."

Ommekeer

De oud-international herhaalde dat Advocaat niet op de bank zal zitten tijdens wedstrijden. "Dat is geen optie. Dick is hier meer om te stoeien over bijvoorbeeld de opstelling."

"De spelers hebben ook positief gereageerd op de komst van Dick. Er komt echt iemand binnen, iemand met heel veel ervaring. Soms is het goed om een buitenstaander erbij te halen. Ik hoop dat dit zorgt voor de ommekeer."

Dat moet gebeuren in het thuisduel met Roda, dat acht punten pakte in zijn laatste zeven wedstrijden. "Wij moeten zondag vanaf de eerste minuut een signaal afgeven. Dan krijgen we het publiek achter ons", stelde Van Bronckhorst. "We hebben een overwinning nodig, dat snapt iedereen."

De trainer moet het tegen de Limburgers waarschijnlijk nog stellen zonder de aan zijn lies geblesseerde Rick Karsdorp.

Feyenoord-Roda JC begint zondag om 16.45 uur en staat onder leiding van arbiter Richard Liesveld.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie