KNVB steunt Infantino bij FIFA-verkiezing

De KNVB stemt op 26 februari bij de verkiezing voor een nieuwe voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA op Gianni Infantino.

Dat meldde KNVB-voorzitter Michael van Praag maandag na afloop van een bijeenkomst van afgevaardigden van het betaald en amateurvoetbal over de programma's van de vijf kandidaten.

Nederland volgt daarmee het voorbeeld van onder anderen Italië, Frankrijk, Duitsland en WK-organisator Rusland. Infantino verzekerde zich eerder al van de volledige steun van de landen uit Zuid- en Midden-Amerika.

Infantino (45) pleit onder meer voor een WK met veertig deelnemers. Bovendien moet de mondiale eindstrijd volgens hem in een hele regio in plaats van in een bepaald land plaatsvinden.

De Zwitser is momenteel secretaris-generaal van de UEFA. Hij volgde in het verleden een opleiding tot jurist en trad in 2009 toe tot de Europese voetbalbond.

Hervormingen

"Gianni is een zeer goede kandidaat. Het gaat ons om de hervormingen die hij wil doorvoeren", verklaarde KNVB-voorzitter Van Praag de keuze voor Infantino. "In combinatie met de ervaring die ik binnen de UEFA heb met hem als no-nonsense voorvechter van openheid, maakt hem dat tot onze voorkeurskandidaat."

Volgens Van Praag speelde het mee dat hij een goede band heeft met Infantino. "Ik ken hem als secretaris-generaal van de UEFA, werk al zeven jaar met hem samen. Een jurist, een zeer integer persoon. Hij luistert, staat open voor nieuwe ideeën en is bereid om naar nieuwe dingen te kijken."

"Ik ben blij met de keuze van het bondsbestuur en denk dat hij een heel goede president kan zijn. Met zijn programma komt hij ook heel dicht bij dat van mij van vorig jaar. Bovendien is hij een heel benaderbaar persoon."

Infantino bedankte de KNVB op Twitter voor de steun. "Dank aan mijn vriend Michael van Praag, de voorzitter van de KNVB, voor de steun. Die wordt erg gewaardeerd'', aldus de Zwitser.

Sjeik

Naast Infantino lijkt sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein de belangrijkste kandidaat om de omstreden Sepp Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter. 

Ook de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale, prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië en de Fransman Jérôme Champagne dingen mee.

Lees meer over:
Tip de redactie