De KNVB bevestigt maandag dat er in het seizoen 2009/2010 matchfixing heeft plaatsgevonden in de eredivisie. De wedstrijd tussen FC Utrecht en Willem II (1-0) op 9 augustus 2009 is volgens de bond met zekerheid gemanipuleerd.

De integriteitseenheid van de voetbalbond heeft na een jaar onderzoek voldoende bewijs gevonden, meldt de KNVB.

Ook de benefietwedstrijd van Willem II tegen het nationale elftal van Sierra Leone op 14 november 2009 is mogelijk gefixt.

"Het Nederlandse voetbal heeft op dit gebied als een van de laatste in Europa officieel zijn onschuld verloren", aldus operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB.

Video: bekijk de reactie van Gijs de Jong

'Nederlandse voetbal heeft onschuld verloren'
'Nederlandse voetbal heeft onschuld verloren'

De KNVB stelde een onderzoek in naar aanleiding van publicaties in de Volkskrant in januari 2015.

Volgens de voetbalbond speelt de Sierra Leonese middenvelder Ibrahim Kargbo (33) een centrale rol in het schandaal. Door een vooraf afgesproken resultaat te behalen kon een Aziatische bende veel geld verdienen op de gokmarkt.

Mislukt

De Singaporees Wilson Raj Perumal (50) zou de betrokken matchfixer zijn. Hij is meerdere malen veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de manipulatie van honderden wedstrijden wereldwijd. Er is jarenlang mailcontact geweest tussen Perumal en Kargbo over het manipuleren van uitslagen.

De 'fix' bij FC Utrecht-Willem II zou echter zijn mislukt; FC Utrecht had met een groter verschil moeten winnen.

Perumal zegt tegenover de Volkskrant "absoluut niets" te maken te hebben met de manipulatie van de benefietwedstrijd. Ook Kargbo ontkende tegenover de integriteitscommissie zijn betrokkenheid.

Willem II-directeur Berry van Gool reageert aangeslagen op het bericht. "Dit nieuws is dramatisch voor de club en in het bijzonder voor trainers, spelers en medewerkers die destijds betrokken waren bij Willem II."

Teamgenoten

In een e-mail zou Kargbo 200.000 euro hebben gevraagd aan Perumal voor de wedstrijdmanipulatie. Er werd echter 'slechts' een bod van 75.000 euro gedaan door de matchfixer.

In juli 2009 liet Kargbo weten dat hij samen met de captain van het team en een nog onbekende derde speler instemde met het voorstel.

Kargbo doelde volgens de KNVB "zeer waarschijnlijk op keeper Maikel Aerts", die toen aanvoerder van Willem II was.

Volgens de commissie was de keeper mogelijk "op enigerlei wijze betrokken" bij de manipulatie, het ontbreekt echter aan bewijzen om die beschuldiging hard te maken. Aerts ontkent tegenover de Volkskrant.

Geen bewijs

In januari 2015 kwam de krant met het bericht dat ten minste twee eredivisiewedstrijden van Willem II in het desbetreffende seizoen waren gemanipuleerd.

De wedstrijd Ajax-Willem II (4-0) op 17 oktober 2009 en de uitwedstrijd tegen Feyenoord (1-0) op 19 december 2009 zouden verkocht zijn.

Voor die beide duels is er volgens de integriteitscommissie geen bewijs omdat die duels niet in de mails voorkwamen.

"Maar ik neem voetstoots aan dat er in 2008 en 2009 veel meer is gebeurd in Nederland", aldus Tjeerd Veenstra, voorzitter van de commissie.

FIFA

Omdat Kargbo geen lid meer is van de KNVB kan de aanklager betaald voetbal hem tuchtrechtelijk niet vervolgen. De aanklager heeft de aanbeveling gedaan het rapport door te sturen naar de UEFA en FIFA.

De KNVB zal later op maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer spreken over de aanpak van manipulatie in de sport.

De voetbalbond doet drie aanbevelingen: het verbeteren van de internationale samenwerking, het oprichten van een Fairplay eenheid met vergaande bevoegdheden en het onderzoeken van de strafbaarstelling van matchfixing.

Opsporingseenheid

De PvdA vindt dat er een speciale opsporingseenheid moet komen die matchfixing, fraude, corruptie en witwasserij in de sport aanpakt. 

''Matchfixing is een grote bedreiging voor de sport in Nederland. Sport moet een feest zijn voor de ware liefhebbers en geen speelbal voor criminelen'', aldus Kamerlid Tjeerd van Dekken in aanloop naar de hoorzitting die maandag is over dit onderwerp.

''Wie de sport crimineel beïnvloedt, moet hard aangepakt. Bestrijding van matchfixing moet topprioriteit zijn.''

Rudmer Heerema, Tweede Kamerlid van de VVD, laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit: ''matchfixing is fout. Het is het smerig bedriegen van honderdduizenden sportliefhebbers. Daar moet de VVD niets van hebben."

Video: Samenvatting FC Utrecht-Willem ll (2009)

FC Utrecht - Willem II 2009
FC Utrecht - Willem II 2009