De Graafschap staat door een 0-0 gelijkspel bij Willem II niet langer onderaan in de eredivisie. FC Twente won zaterdagavond op bezoek bij Roda JC met 1-0.

De Graafschap deed door de doelpuntloze remise in Tilburg de laatste plaats op de ranglijst over aan SC Cambuur, dat vrijdag met 2-0 verloor van FC Utrecht. Beide ploegen hebben nu dertien punten, maar de Leeuwarders hebben een slechter doelsaldo (-23 om -31).

De Graafschap was sinds de tweede speelronde 182 dagen onafgebroken de hekkensluiter van de eredivisie, maar de ploeg van Jan Vreman heeft uit de zes duels in 2016 acht punten gehaald. In de winterstop stonden de 'Superboeren' op nog maar vijf punten uit zeventien wedstrijden.

Willem II speelde voor de vierde keer op rij gelijk en voor de derde keer met 0-0. De laatste zege van de ploeg van Jurgen Streppel dateert van de laatste speelronde voor de winterstop.

De Brabanders zitten daardoor ook nog vol in de degradatiezorgen. Willem II staat vijftiende, met drie punten voorsprong op nummer zestien Excelsior. De Rotterdammers spelen zondag nog een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Slordig

Willem II was zaterdagavond net als in de vorige wedstrijden slordig in de afronding. Clubtopscorer Erik Falkenburg was voor rust al drie keer dicht bij een goal, maar scoorde niet. De nieuwe spits Bartholomew Ogbeche leverde Robbie Haemhouts een prima mogelijkheid om te scoren, maar ook hij miste.

Na rust bleef de thuisploeg kansen missen. Ogbeche schoot over en Jurjus keerde een schot van Falkenburg. In de slotfase kopte Dries Wuytens nog net naast.

Lichtpuntje voor Willem II was de terugkeer van Terrel Ondaan, die als invaller zijn eerste speelminuten maakte van dit seizoen. De 22-jarige aanvaller stond meer dan zeven maanden aan de kant, nadat hij in mei zijn kruisband had afgescheurd.

De Graafschap liet heel weinig zien. Het enige wapenfeit voor rust was een afstandsschot van Bryan Smeets. In de counter werd de ploeg in de tweede helft nog wel een paar keer gevaarlijk. Bij De Graafschap vierde Dean Koolhof zijn rentree, nadat hij in augustus een zware liesblessure had opgelopen.

Roda-Twente

Door een goal van Chinedu Ede boekte FC Twente in het uitduel met Roda JC zijn derde zege op rij en de vierde van 2016.

Ede opende na ruim een uur de score in het Parkstad Limburg Stadion. Op aangeven van invaller Jeroen van der Lely maakte de Duitse vleugelaanvaller zijn vierde treffer van het seizoen.

FC Twente neemt door de goede reeks in dit kalenderjaar steeds meer afstand van de degradatiezone. Het elftal van René Hake klimt door de zege over Roda heen naar de dertiende plek met 25 punten, één meer dan de Limburgers.

Schaars

Ook in Kerkrade waren de kansen schaars. Beide ploegen leden te veel balverlies om vaak gevaarlijk te worden. Roda JC zorgde tot het doelpunt van FC Twente voor de meeste dreiging. Dat leidde tot weinig kansen omdat de laatste pass vaak onzuiver was.

Mike van Duinen claimde in de openingsfase een strafschop toen Joachim Andersen hem even raakte. De spits van Roda JC mocht scheidsrechter Jeroen Manschot even later dankbaar zijn dat hij niet voor een penalty floot toen Van Duinen Jerson Cabral tegen de grond werkte.

FC Twente kwam na de treffer van Ede eigenlijk niet meer in de problemen. De bezoekers kwamen in blessuretijd nog wel goed weg toen Van Duinen de bal in kansrijke positie niet goed raakte.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie