Tijdens een buitengewoon congres in Zürich wordt vrijdag de nieuwe voorzitter van de FIFA gekozen. Wie zijn de kandidaten en hoe gaan de verkiezingen in hun werk?

Het buitengewone congres werd op 2 juni 2015 aangekondigd door Sepp Blatter, die enkele dagen daarvoor nog was herkozen als FIFA-voorzitter.

De 79-jarige Zwitser wilde zijn functie uitoefenen tot en met zijn opvolger zou worden gekozen, maar een schorsing van acht jaar wegens een dubieuze betaling aan UEFA-voorzitter Michel Platini in 2011 maakt dit onmogelijk.

Kandidaten

Issa Hayatou neemt momenteel de honneurs waar als FIFA-preses. De Kameroener is niet in de race om Blatter definitief op te volgen.

Sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa uit Bahrein, de Fransman Jérôme Champagne, de Zwitser Gianni Infantino, de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale en prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië hebben zich wél naar voren geschoven.

Aan de voorbije verkiezingen namen telkens maar één of twee kandidaten deel. Inmiddels is Sexwale uit de race gestapt.

Infantino, momenteel de secretaris-generaal bij de UEFA, en sjeik Salman hebben de beste papieren. Eerstgenoemde kan rekenen op de steun van alle Zuid-Amerikaanse en Midden-Amerikaanse landen, terwijl ook bijna alle Europese landen zich achter hem hebben geschaard. Salman hoopt te scoren in Azië en Afrika.

Agenda

De verkiezing van de nieuwe voorzitter is officieel punt 11 in de agenda van het FIFA-congres. Andere belangrijke punten zijn 8 en 9, waarin de 209 FIFA-leden stemmen over enkele hervormingsvoorstellen, zoals een maximale zittingstermijn van twaalf jaar voor de voorzitter.

Voordat de stembussen worden geopend, heeft elke kandidaat het recht om een toespraak van een kwartier te houden.

Geheim

Bij de verkiezingen hebben 207 landen stemrecht. Indonesië en Koeweit zijn geschorst en mogen niet stemmen. Vertegenwoordigers van de landen worden om en om naar voren geroepen om te stemmen, de keuze van alle bonden blijft geheim.

Om de strijd al in de eerste ronde te beslissen, moet een kandidaat een tweederdemeerderheid behalen.

Vanaf de tweede stemronde volstaat een gewone meerderheid en valt de 'nummer laatst' telkens af, net zolang tot er nog twee kandidaten over zijn. Aangezien er vijf gegadigden zijn, kan het wel even duren voordat de opvolger van Blatter bekend is.