NEC-trainer Ernest Faber krijgt van de clubleiding weer de vrijheid om te bepalen of hij topscorer Christian Santos in zijn basisteam opneemt.

NEC meldt donderdagochtend in een uitgebreide verklaring op de site van de club dat het technisch hart van de huidige nummer vijf van de eredivisie heeft ingestemd met een verzoek van Faber om zijn 'volledige selectie' te mogen gebruiken "om een zo goed mogelijk resultaat te boeken voor onze club".

De 27-jarige Santos, met dertien goals gedeeld tweede op de topscorerslijst van de eredivisie, moest afgelopen zondag in het uitduel met De Graafschap (1-1) op de bank beginnen. De Roemeen Mihai Roman stond in de punt van de aanval.

Faber vertelde na de wedstrijd op De Vijverberg dat de clubleiding daartoe had besloten, omdat de Venezolaanse spits een aflopend contract heeft, terwijl de verbintenis van Roman nog doorloopt.

"We kunnen beter investeren in spelers die een langere toekomst bij de club hebben", aldus de trainer, die naar eigen zeggen begrip had voor het besluit, maar ook duidelijk maakte dat hij graag zelf de opstelling zou willen bepalen. Met dit verzoek heeft de directie nu ingestemd.

Transfer

Santos leek in de winterse transferperiode op een vertrek bij NEC af te stevenen, maar de viervoudig international van Venezuela bleef uiteindelijk in De Goffert.

Volgens NEC heeft Santos in dit proces "clubregels en normen en waarden overtreden. De club had daar achteraf meteen op moeten ingrijpen, maar met het dreigende vertrek van Christian leek 'een zachte landing' tot de mogelijkheden te behoren."

De Nijmeegse club meldt dat de maatregel om Santos afgelopen zondag op de bank te zetten "enkel en alleen" kwam door het overtreden van die normen en waarden.

"De wijze waarop de afgelopen tijd gecommuniceerd werd, verdient niet de schoonheidsprijs, was onvolledig en vertelde maar een gedeelte van het verhaal. We betreuren de onduidelijkheid en miscommunicatie", aldus het statement van NEC.

De ploeg van Faber neemt het zondag thuis op tegen PSV. Santos zal dan sowieso niet in actie komen, want hij kreeg tegen De Graafschap als invaller zijn vijfde gele kaart van seizoen. Dat levert hem één duel schorsing op.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie