Presidentskandidaat sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa wil dat de nationale bonden al voor de FIFA-verkiezing op 26 februari overeenstemming bereiken over wie de wereldvoetbalbond moet gaan leiden.

"Bij een verkiezing zijn ook verliezers en misschien moet je dat soms willen voorkomen", aldus de 50-jarige sjeik Salman in een interview met persbureau Associated Press.

"Het is het beste voor de FIFA als we een duidelijke indicatie hebben wie er verkozen gaat worden. Ik hoop dat Europa vanuit een organisatorisch en niet vanuit een individueel oogpunt kijkt naar wat het beste is voor de FIFA."

De Russische sportminister en FIFA-bestuurslid Vitali Moetko stelde vorige week voor dat er voor de verkiezingen een deal gemaakt moet worden waardoor alle landen zich achter één kandidaat scharen.

"De uitspraken van meneer Moetko geven het gevoel van een heleboel mensen weer", aldus sjeik Salman. "Het kan lukken via de nationale bonden. Zij kunnen mensen overhalen. We moeten realistisch zijn, we weten wat de kansen zijn van elke kandidaat."

Infantino

De Bahreini doelt daarmee op het feit dat hij samen met Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de UEFA, de grootste kanshebber is om Sepp Blatter op te volgens als FIFA-president.

Sjeik Salman heeft de openlijke steun gekregen van zijn eigen Aziatische bond en de Afrikaanse bond, terwijl veel Europese bonden en Zuid- en Midden-Amerika zich achter Infantino hebben geschaard.

De overige drie kandidaten - Prins Ali bin Al-Hussein, Tokyo Sexwale en Jérôme Champagne - lijken weinig steun te hebben.

Deal

Sjeik Salman laat aan het Russische persbureau TASS weten dat het een mogelijkheid is dat hij voor de verkiezingen een deal sluit met Infantino. In dat scenario, vorige week ook voorgesteld door Moetko, zou sjeik Salman de nieuwe president worden en Infantino zijn secretaris-generaal.

"Je kunt niks uitsluiten", aldus de voorzitter van de Aziatische voetbalbond. "Vergeet niet dat Azië het eerste continent was dat Michel Platini (de UEFA-voorzitter die nu geschorst is door de FIFA, red.) steunde in zijn poging om FIFA-voorzitter te worden. Er is dus een goede verstandhouding tussen ons en Europa."

De opvolger van Blatter wordt op 26 februari tijdens een buitengewoon congres in Zürich gekozen.