Henk de Jong heeft per direct zijn functie neergelegd als hoofdtrainer van SC Cambuur.

De oefenmeester vindt zichzelf niet de juiste persoon om de club uit Leeuwarden de komende maanden te behoeden voor degradatie.

Cambuur staat na 22 duels in de eredivisie op de zeventiende plaats, één punt boven hekkensluiter De Graafschap. De ploeg verloor de afgelopen vijf competitieduels.

"Ondanks de steun die ik nog steeds voel van de club, bestuur, directie en supporters heb ik het gevoel dat er iets moet veranderen en dat dit het juiste moment is om op te stappen", aldus de 51-jarige De Jong. "Met pijn in het hart neem ik afscheid, maar dit is wel het beste voor Cambuur. Iedereen bij deze fantastische club wens ik het allerbeste."

De taken van de opgestapte trainer worden voorlopig waargenomen door de assistent-trainers Sipke Hulshoff, Jan Bruin en Arne Slot.

SC Cambuur is de vierde eredivisieclub die dit seizoen van trainer wisselt na FC Twente, sc Heerenveen en Vitesse.

Verrast

Het bestuur is verrast door het besluit van De Jong. "We kunnen niks anders dan dit respecteren. Henk heeft een fantastische staat van dienst bij deze club en de stappen die we de afgelopen jaren hebben kunnen zetten zijn ook voor een groot gedeelte aan hem te danken", zegt algemeen directeur Ard de Graaf.

De Jong begon in maart 2010 als assistent bij de club uit Leeuwarden. In 2013 was hij na het vertrek van trainer Alfons Arts even eindverantwoordelijk bij Cambuur en loodste de club toen direct naar het kampioenschap in de Jupiler League.

Na daarna een jaar assistent te zijn geweest van Dwight Lodeweges werd De Jong in april 2014 aangesteld als hoofdtrainer. In zijn eerste volledige seizoen eindigde Cambuur op de twaalfde plaats.

Van der Heide

Al vanaf het begin van dit seizoen draaide het moeizaam bij Cambuur, ook door het vertrek van enkele dragende spelers. In het najaar besloot het bestuur om De Jongs assistent Sandor van der Heide uit de technische staf te halen om te zorgen voor een nieuwe impuls.

Van der Heide kon verder als scout, maar besloot zijn trainersloopbaan voort te zetten bij IJsselmeervogels.

SC Cambuur speelt vrijdag een thuisduel met FC Utrecht.

Bekijk het programma en de stand in de eredivisie