Feyenoord zette zondag door het verlies bij Ajax (2-1) voor het eerst in de clubhistorie een reeks van zes competitienederlagen op rij neer, maar Jens Toornstra en Dirk Kuijt putten vertrouwen uit het spel in de Amsterdam Arena.

"Het is duidelijk dat één punt uit zeven wedstrijden dramatisch is en dat er snel resultaten moeten komen, maar er stond tegen Ajax een team, net als in het bekerduel met Roda JC", aldus Toornstra, die voor rust de 1-0 maakte. "Ik denk dat we daarop moeten voortborduren."

Afgelopen woensdag boekte Feyenoord na verlenging een zege in het kwartfinaleduel met Roda (1-0), maar de laatste overwinning in de eredivisie dateert van 6 december 2015 (3-0 tegen Heracles Almelo). De ploeg van Giovanni van Bronckhorst is daardoor afgezakt naar de vierde plaats.

"Het is verschrikkelijk om met Feyenoord zes keer op rij te verliezen", zegt Kuijt. "Je kunt dan bij de pakken neer gaan zitten en achterom blijven kijken, maar aan zielig gevonden worden heb ik een hekel."

"We moeten dus vooruitkijken en de positieve dingen van de Klassieker meenemen. Er is nog veel om voor te voetballen en ik denk dat je tegen Roda en Ajax duidelijk een ander Feyenoord hebt gezien."

De aanvoerder van de Rotterdammers beseft dat de bakens verzet moeten worden door de slechte reeks.

"Feyenoord hoort altijd voor de bovenste plekken te spelen, maar dat gaat nu even niet meer lukken. We moeten ons dus concentreren op de derde plek en de halve finale van de beker. Daar gaan we vol voor en dan denk ik dat we het seizoen met een prijs en als nummer drie van de erevisie af kunnen sluiten."

Systeem

Van Bronckhorst wisselt de laatste weken op zoek naar een overwinning veel van spelers en systeem. Tegen Roda speelde Feyenoord met vijf verdedigers en op bezoek bij Ajax was het middenveld versterkt. Dat leverde Toornstra zijn tweede basisplaats sinds september op.

"We stonden iets anders, wilden verdedigend goed voor de dag komen en speelden daarom bij balverlies 4-4-2", stelt de oud-speler van ADO Den Haag en FC Utrecht. "Zeker in de eerste helft pakte dat prima uit, we hebben weinig weggeven, op de goal van Amin Younes na. Na rust had Ajax wat meer balbezit en controle en kwamen wij er moeilijker uit."

Volgens Kuijt is het geen teken van zwakte dat Feyenoord de laatste duels voor verschillende systemen kiest. "Ik denk dat het juist een kwaliteit en kracht is van dit elftal dat we bewijzen dat we in meerdere systemen kunnen spelen."

"Ik denk dat ons plan ook redelijk slaagde, want Ajax had heel veel moeite om kansen te creëren en wij zijn denk ik gevaarlijker geweest dan zij. Voor mijn gevoel had er wat meer ingezeten als we het iets beter hadden uitgespeeld. Het is jammer dat je met 2-1 verliest als je maar anderhalve kans tegen krijgt."

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie