Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer wilde zondag na de verloren Klassieker tegen zijn oude club Ajax (2-1) weinig kwijt over de man die tijdens de wedstrijd een op hem gelijkende pop aan een touw ophing over de balustrade.

"Ik heb de pop gezien", zei Vermeer in de catacomben van de Amsterdam Arena, nadat hij een verklaring bij de politie had afgelegd over het incident. "Maar ik wil er eigenlijk niet te veel woorden aan vuilmaken. Ik heb mijn zegje gedaan en daar wil ik het bij laten."

De 30-jarige keeper, die in de zomer van 2014 van Ajax naar Feyenoord verhuisde, werd ook de hele wedstrijd kwetsend bejegend door Amsterdamse supporters die spreekkoren zongen.

Ajax liet direct na de wedstrijd weten dat de man uit 'Vak 410' die de pop ophing aan de balustrade van de tweede ring is opgepakt en een stadionverbod zal krijgen. Justitie zal de verdachte ook strafrechtelijk gaan vervolgen voor 'bedreiging en belediging'.

Gek

Het incident in de Klassieker volgt twee weken nadat Feyenoord-spelers Michiel Kramer en Marko Vejinovic bij hun eigen huis bedreigd werden door supporters van hun eigen club.

"Of ik weleens denk dat de wereld gek is geworden?", herhaalde Vermeer de vraag. "Dat wisten we eigenlijk al wel."

"Er gebeuren zoveel dingen die je niemand toewenst. Het is jammer dat het zo moet zijn, maar we proberen ons gewoon weer te focussen op de volgende wedstrijd."

Video: Reactie Frank de Boer op pop Vermeer

Onbegrip bij De Boer: Vermeer altijd een gentleman
Onbegrip bij De Boer: Vermeer altijd een gentleman

Afsluiten

De vijfvoudig international sloot zich naar eigen zeggen tijdens de wedstrijd af voor wat er gebeurde op de tribunes.

​"Ik was daar op het veld totaal niet mee bezig. Een kwestie van me er zo goed als mogelijk voor af te sluiten en me te focussen. Dat is het enige wat ik moet doen voor het team dat op mij rekent. Ik denk dat ik daar wel in geslaagd ben, maar na een nederlaag overheerst de teleurstelling."

Vermeer vond dat Feyenoord "als team een goede partij" had neergezet in de Arena. "Het ging alleen mis bij twee momenten van Ajax die twee tegentreffers opleverden, hun goals kwamen een beetje uit het niks. Verder hebben we hen weinig ruimte gegeven om in hun spel te komen."

Kuijt

Aanvoerder Dirk Kuijt van de Rotterdammers hoorde na de wedstrijd van de pop. "Ik heb het er kort met Kenneth over gehad, maar ik vind dat we zo min mogelijk aandacht moeten geven aan dit soort idioten. Hoe meer aandacht je dit soort mensen geeft, hoe meer het voor zal komen."

"Dat heb ik gezegd na het incident met Marko, dat heb ik gezegd nadat die paar idioten in Den Haag apengeluiden maakten tegen Ajacied Riechedly Bazoer en dat blijf ik zeggen."

"Het gaat om de Klassieker en daarin hoort dit absoluut niet thuis. Ik vind dat je dit soort gasten moet uitbannen en nooit meer in het stadion moet toelaten. Ik hoop dat Ajax en de KNVB de juiste dingen doen."

Kuijt had ook gezien dat Vermeer zich tijdens de wedstrijd niet liet afleiden door het incident.

"Kenneth is een fantastische prof en het raakt hem gewoon niet, hoewel het belachelijk is. Zo moeten we ook topsport bedrijven. Het is knap, want het is niet altijd makkelijk, maar hoe meer we het op deze manier kunnen doen, hoe meer we het kunnen uitbannen."