De man die zondag vlak voor Ajax-Feyenoord een pop ophing die doelman Kenneth Vermeer van de Rotterdammers moest voorstellen krijgt een stadionverbod.

Dat lieten de Amsterdammers zondag weten na de Klassieker.

Vlak voor de wedstrijd hing de fan van de Amsterdamse club de pop aan een touw over de balustrade. (Bekijk een foto)

"We hoeven hem hier voorlopig niet meer te zien", aldus een woordvoerder van Ajax. Het bestuur van de Amsterdammers noemt het een 'heel onsmakelijke actie'.

Video: De Boer reageert op spreekkoren Vermeer

Onbegrip bij De Boer: Vermeer altijd een gentleman
Onbegrip bij De Boer: Vermeer altijd een gentleman

Opgepakt

De dader is direct bij het verlaten van het stadion opgepakt. Tijdens de hele wedstrijd was de man in beeld. Justitie heeft laten weten dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd (de officiële aanklacht luidt 'bedreiging en belediging') en Ajax doet aangifte als dat nodig is.

De KNVB spreekt van een "mooie Klassieker, met helaas ook een dieptepunt". "Door kordaat optreden van Ajax is de betreffende persoon direct aangehouden."

Van Oostveen

Bert van Oostveen wil op korte termijn in gesprek met supportersverenigingen van de Nederlandse clubs. De directeur betaald voetbal van de KNVB vindt dat noodzakelijk na drie incidenten met voetbalfans in korte tijd.

''De gebeurtenissen na de winterstop zijn gewoon slecht voor ons voetbal'', meldde Van Oostveen zondag op Twitter.''Walgelijk en onacceptabel'', zei Van Oostveen over het incident in de Arena. 

​Aanhangers van ADO Den Haag maakten twee weken geleden oerwoudgeluiden als Ajacied Riechedly Bazoer aan de bal was, de Feyenoorders Michiel Kramer en Marko Vejinovic werden bij hun huis bedreigd door fans van hun club.

''Stuk voor stuk incidenten die het voetbal in hoge mate schaden'', zei Van Oostveen bij de NOS. ''We hebben een relatief rustig eerste half jaar achter de rug, maar nu komt dit in verhevigde vorm terug. Dat moeten we bespreken."

Volgens Van Oostveen is sprake van een maatschappelijk probleem. ''Er stonden 50.000 mensen om die jongen heen. Die zullen het heus niet allemaal gezien hebben, maar sommigen wel. Je loopt niet zomaar met 30 meter doek en een pop onder je arm het stadion binnen. We spreken hier met z'n allen schande van, terecht natuurlijk, maar dan moeten we hier ook met z'n allen iets aan doen. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid: de clubs, de KNVB, de overheid en de maatschappij ook.''

Spreekkoren

Vermeer werd tijdens het duel ook verwenst in spreekkoren. De stadionspeaker vroeg het publiek ermee te stoppen.

De doelman stapte in 2014 over van Ajax naar Feyenoord. De Amsterdammers wonnen de Klassieker zondag met 2-1.