De Afrikaanse voetbalbond (CAF) heeft vrijdag op een congres in de Rwandese hoofdstad Kigali zijn steun uitgesproken voor FIFA-kandidaat sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa.

De steun van het CAF is een grote overwinning voor sjeik Salman. Volgens de Afrikaanse bond kiezen de 54 aangesloten leden unaniem voor de kandidaat uit Bahrein. In totaal heeft de FIFA 209 leden die mogen stemmen.

"Het bestuur van het CAF heeft besloten dat het volledig achter de kandidatuur van sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa staat", zei CAF-vicepresident Suketu Patel op een persconferentie van ongeveer een minuut.

Sjeik Salman geldt als favoriet voor de verkiezing op 26 februari, wanneer een opvolger voor Sepp Blatter wordt gekozen. De Zwitser Gianni Infantino lijkt zijn grootste concurrent.

De secretaris-generaal van de Europese voetbalbond UEFA heeft de toezegging van vele Europese landen, waaronder Italië, Frankrijk, Duitsland en Rusland, en heel Zuid- en Midden-Amerika. Vrijdag maakte Infantino bekend dat Andorra, Oostenrijk, Georgië, Polen, Spanje en Servië eveneens achter hem staan.

Sexwale

Ook prins Ali bin Hussein, Tokyo Sexwale en Jérôme Champagne hebben zich kandiaat gesteld om de nieuwe president van de wereldvoetbalbond te worden.

De verwachting is dat Zuid-Afrikaan Sexwale weleens uit de race kan stappen nu de bond van zijn eigen continent voor een andere kandidaat heeft gekozen.

De Afrikaanse landen scharen zich vaak unaniem achter een kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. In de praktijk is echter niet altijd te controleren of ze zich aan die afspraak houden, omdat het een geheime stemming betreft.