VVSB zorgde woensdag voor een enorme stunt door FC Den Bosch uit te schakelen in de kwartfinales van de KNVB-beker. De topklasser evenaarde de prestatie van IJsselmeervogels, dat in 1975 als amateurclub de laatste vier haalde. Welke sensaties springen in de ons omringende landen in het oog?

Duitsland: Hertha BSC 2

Ajax 2 was in 2002 tegen FC Utrecht een strafschoppenserie verwijderd van een bekerfinale. In Duitsland stond in 1993 met Hertha BSC 2 wél een beloftenteam in de eindstrijd. Bayer Leverkusen bleek maar nipt (1-0) te sterk voor de stuntformatie.

Engeland: Bradford City

De ongenaakbare Premier League-koploper Chelsea strandde afgelopen seizoen in de vierde ronde van de FA Cup door een 4-2 thuisnederlaag tegen Bradford City, een club op het derde niveau. En dat na een 2-0 voorsprong. Het was de eerste keer dat een ploeg van José Mourinho in eigen huis vier goals incasseerde.

Frankrijk: Calais én Quevilly

In Frankrijk wordt er altijd naar hartenlust gestunt door amateurs. In 2000 en 2012 reikten respectievelijk Calais en Quevilly zelfs tot de finale. Op weg naar de eindstrijd in het Stade de France rekende Quevilly onder meer af met Olympique Marseille. Olympique Lyon voorkwam een ultieme coup van de amateurs door de finale met 1-0 te winnen.

België: Lommel

In België wordt de strijd om de beker sinds kort gesponsord door Croky, wellicht is dat voor het stimuleren van het aantal krakers. Grote sensaties zijn namelijk niet echt aan de orde van de dag bij de zuiderburen. De campagne van Lommel in het seizoen 2000/2001 is een uitzondering. Als tweedeklasser drong de inmiddels opgeheven club door tot de finale, waarin Westerlo zegevierde.

Spanje: Alcorcón

Geen club haalde ooit voor zoveel geld aanwinsten als Real Madrid in de zomer van 2009. Datzelfde Real sloeg in oktober van dat jaar een modderfiguur door met 4-0 te verliezen van derdedivisionist Alcorcón. In de return zegevierde de 'Koninklijke' met slechts 1-0, waardoor eliminatie onvermijdelijk was.

Italië: Bari

In de Coppa Italia regeren doorgaans de topclubs. In 1983 liet Juventus zich evenwel lelijk verrassen door Bari. De Serie C-club verliet Turijn met een 2-1 zege en sleepte in de return in eigen huis een 2-2 gelijkspel uit het vuur. Bari bereikte de halve finale, waarin het destijds zeer sterke Hellas Verona een einde maakte aan de opmars.