Dirk Kuijt besefte woensdagavond na de zwaarbevochten bekerzege op Roda JC (0-1 na verlenging) dat het spel van Feyenoord bepaald niet indrukwekkend was, maar dat was volgens de aanvoerder even niet belangrijk.

"Het enige dat telt is die plek in de halve finales van de KNVB-beker. De rest komt vanzelf wel weer", zei Kuijt na afloop in Kerkrade tegen FOX Sports.

De 35-jarige routinier, die in de eredivisie vijf keer op rij verloren heeft met Feyenoord, moest diep gaan om de halve finale te bereiken.

"Het was een zware bevalling. Maar onze organisatie en onze verdediging stonden als een huis. We hebben nauwelijks kansen weggegeven aan Roda JC, dat alleen af en toe gevaarlijk was in een scrimmage."

Bekijk de samenvatting van Roda JC-Feyenoord:

Samenvatting Roda JC-Feyenoord
Samenvatting Roda JC-Feyenoord

In de jacht op de gewenste zege begon Feyenoord in het Parkstad Limburg Stadion met liefst vijf verdedigers. Kuijt vindt het nog te vroeg om te zeggen of de Rotterdammers zondag in de Klassieker tegen Ajax ook met een versterkte defensie moeten spelen.

"Dat is weer een andere wedstrijd, dat zien we nog wel. Deze spelopvatting was nu nodig, omdat we veel goals tegen kregen in de laatste wedstrijden. Dit bekerduel moesten we winnen, vooral ook om weer vertrouwen op te doen, en dat is gelukt. Fantastisch."

Van Bronckhorst

Feyenoord had in de aanloop naar het bekerduel niet veel getraind op het systeem met een extra verdediger. "Nee, maar de spelers hebben het goed uitgevoerd. Mischien moeten we het zondag bij Ajax opnieuw toepassen", zei trainer Giovanni van Bronckhorst na afloop in Kerkrade.

Van Bronckhorst was na de dramatische reeks in de competitie vooral blij voor zijn spelers, die eindelijk weer eens wisten te winnen.

"Ze kunnen eindelijk weer lachen. Het wordt een lange, maar lekkere busreis terug naar huis. Het is geweldig dat we de halve finales van de KNVB hebben gehaald. Belangrijk was ook dat we hier weer vertrouwen hebben opgedaan." 

"De eerste stap in het herstel is gezet. De komende weken moet in de competitie blijken of we die positieve ontwikkeling kunnen doorzetten."