Ruud van Nistelrooij vertrekt komende zomer bij het Nederlands elftal. De assistent van bondscoach Danny Blind heeft besloten zijn aflopende contract niet te verlengen.

De KNVB maakt woensdag bekend dat de 39-jarige Van Nistelrooij vanaf komend seizoen de spitsen gaat trainen van PSV onder 17, onder 19 en Jong PSV.

De oud-aanvaller, die bij de KNVB de cursus Coach Betaald Voetbal volgt, liep in het kader van deze opleiding al stage bij de huidige koploper van de eredivisie.

De 70-voudig international werd na het WK van 2014 assistent-bondscoach onder Guus Hiddink. Na het vertrek van de Achterhoeker was hij ook onder Blind actief als assistent, samen met Marco van Basten.

"Ik heb de afgelopen twee jaar een hoop geleerd", regeert Van Nistelroooij, die nog een contract tot juli van dit jaar heeft bij de voetbalbond. "Niet alleen tijdens de trainerscursus, maar ook op het veld bij de B1 en Jong PSV. En hoe mooi is het om als beginnend coach ook betrokken te zijn bij het Nederlands elftal."

"In mijn tijd als Oranje-international heb ik de technische staf natuurlijk van dichtbij aan het werk gezien, maar ik heb me eigenlijk nooit gerealiseerd hoeveel voorbereiding en tijd daarin ging zitten en wat daar in de praktijk allemaal bij kwam kijken. Voor mijn ontwikkeling als coach is dat een waardevolle ervaring. Wat me verder zeker zal bijblijven is de fantastische manier waarop ik heb kunnen samenwerken met spelers en staf."

Brands

Technisch manager Marcel Brands van PSV zegt op de site van de Eindhovenaren dat hij blij is dat zijn club Van Nistelrooij heeft weten vast te leggen.

"In de afgelopen jaren hebben we tijdens zijn stages gezien dat Ruud echt wat toevoegt aan onze staf, dus ik ben erg blij en trots dat hij nu in deze functie voor ons aan de slag gaat."

Van Nistelrooij zit bij de komende interlands van Oranje nog naast Blind op de bank. Het Nederlands elftal oefent in maart tegen Frankrijk (thuis) en Engeland (uit) en in mei en juni tegen Ierland en Polen (beiden uit).

Voor de WK-kwalificatiereeks, die in september van start gaat met een uitwedstrijd tegen Zweden, zal de KNVB op zoek moeten naar een nieuwe assistent.