Jackson Martinez heeft 24 uur na het sluiten van de Europese markt nog voor een grote transfer gezorgd. De spits stapt voor 42 miljoen euro over van Atletico Madrid naar het Chinese Guangzhou Evergrande.

De 29-jarige Martinez heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een contract voor vier jaar getekend bij de ploeg van coach Luiz Felipe Scolari, zo maakte Guangzhou bekend op de site van de club.

De Colombiaan verbreekt zo het Aziatische transferrecord, dat sinds vorige week op naam van Ramires stond. De Braziliaan verruilde Chelsea voor 33 miljoen euro voor Jiangsu Suning, ook een Chinese club. Dat was tevens de duurste transfer van deze winter.

Martinez speelde pas sinds afgelopen zomer voor Atletico. De aanvaller kwam een halfjaar geleden voor zo'n 35 miljoen euro over van FC Porto, waar hij 67 goals maakte in 89 competitieduels. In Madrid scoorde de Zuid-Amerikaan slechts twee keer in vijftien competitiewedstrijden.

Chinese clubs zijn de laatste weken zeer actief op de (Europese) transfermarkt. In totaal hebben ploegen uit het Aziatische land deze winter al ruim 200 miljoen euro uitgegeven.

Guangzhou werd de afgelopen vijf seizoenen kampioen van China. De ploeg van Scolari, die afgelopen zomer al de Braziliaan Paulinho voor 14 miljoen euro overnam van Tottenham Hotspur, won de Aziatische Champions League in 2013 en 2015.