AZ is dinsdag als eerste club doorgedrongen tot de halve eindstrijd van het toernooi om de KNVB-beker. De Alkmaarders wonnen thuis met 1-0 van de amateurs van HHC.

Spits Vincent Janssen zorgde al vroeg in de wedstrijd voor de enige treffer tegen de Topklasser uit Hardenberg, die tot dinsdag nog geen enkele tegengoal incasseerde in de KNVB-beker.

HHC slaagde er zo niet in om als tweede amateurclub in de geschiedenis de laatste vier te bereiken in het bekertoernooi. Voor AZ was het al weer de vijfde overwinning op rij sinds de winterstop.

Na negen minuten kwam de eredivisieclub op voorsprong in het eigen AFAS Stadion doordat Janssen een voorzet van Alireza Jahanbakhsh bij de eerste paal binnenkopte.

Bekijk de samenvatting van AZ-HHC:

Samenvatting AZ-HHC Hardenberg
Samenvatting AZ-HHC Hardenberg

Danes

In het vervolg wist de ploeg van trainer John van den Brom, die een basisplaats had ingeruimd voor debutant Levi Opdam, het kwaliteitsverschil maar zelden uit te drukken in grote kansen. Jahanbakhsh, Janssen en Ben Rienstra waren wel dicht bij de 2-0, maar stuitten op doelman Sander Danes.

AZ, voor het laatst bekerwinnaar in 2013, verschafte zich zo voor de vierde keer in de laatste vijf seizoenen en de twaalfde keer in de clubgeschiedenis een plekje bij de laatste vier ploegen in de KNVB-beker.

VVSB uit Noordwijkerhout heeft woensdag in het uitduel met FC Den Bosch de kans om net als IJsselmeervogels in 1975 de halve finales te bereiken van het bekertoernooi.