De KNVB wil de verkoop van een betaaldvoetbalclub in het uiterste geval kunnen tegenhouden. Dat vetorecht moet in het nieuwe licentiesysteem worden vastgelegd.

Dat zegt directeur Bert van Oostveen dinsdagavond in het televisieprogramma Brandpunt.

Van Oostveen reageert in de uitzending op de perikelen bij ADO Den Haag. De Chinese eigenaar Hui Wang is nog altijd niet over de brug gekomen met toegezegde miljoenen.

De Haagse eredivisieclub dreigt daardoor in financiële problemen te geraken. "Onze frustratie is dat we nu alleen maar achteraf kunnen toetsen. Maar dan is de deal al beklonken", aldus Van Oostveen.

De KNVB bereidt volgens de directeur nieuwe regelgeving voor om aspirant-kopers vooraf tegen het licht te houden. "Wij willen bijvoorbeeld graag een integriteitscheck zodat we weten met wie we te maken hebben."

Niet vrijblijvend

De KNVB hoopt de nieuwe regels deze zomer te kunnen introduceren met het nieuwe licentiesysteem. De regels zijn niet vrijblijvend, benadrukt Van Oostveen. "Uiteindelijk kan de licentiecommissie zeggen: sorry, deze meneer of mevrouw achten wij onvoldoende partij om de club over te nemen."

De voetbalbond wil ook regels opstellen om speculatie te voorkomen. "De nieuwe eigenaar van de club moet niet ook voorzitter willen zijn van een raad van toezicht of de directeur van de club. Dat moet je scheiden. Die regels zijn in het voetbal op dit moment nog niet volwassen."