De Premier League heeft dankzij de aankopen in de winterse transferperiode een nieuw record gevestigd. Inclusief de zomertransfers komen de Engelse clubs voor het eerst uit boven het miljard pond, omgerekend bijna 1,4 miljard euro.

In de zomer kochten de clubs voor 870 miljoen pond aan nieuwe spelers, in januari gaven ze nog eens 175 miljoen pond uit, berekende de BBC dinsdag.

Vorig seizoen tikte de Premier League al tegen het miljard pond aan met 965 miljoen, maar in de seizoenen daarvoor besteedden de clubs beduidend minder geld aan versterkingen. Tien jaar geleden werd er 'slechts' 300 miljoen pond uitgegeven door de clubs in de hoogste Engelse divisie.

Het waren opvallend genoeg niet de topclubs die toesloegen in de afgelopen maand. Vooral de clubs in de middenmoot en onderste regionen betaalden forse bedragen voor nieuwe spelers.

Stoke City kocht vlak voor het sluiten van de markt Gianelli Imbula voor 24 miljoen euro van FC Porto. Everton besteedde 18 miljoen euro aan het losweken van Oumar Niasse bij Lokomotiv Moskou.

Uitzendrechten

Volgens een financieel expert anticiperen de Premier League-clubs nu al op het nieuwe lucratieve contract voor de uitzendrechten; Sky heeft zich voor 4,2 miljard pond verzekerd van de live-uitzendrechten van 126 wedstrijden per seizoen.

"Die beloofde hoeveelheid geld en de dreiging van degradatie bewegen de clubs ertoe stevig te investeren."