John Heitinga heeft besloten om zijn loopbaan per direct te beëindigen, zo maakt de verdediger bekend in een brief aan de supporters.

De 32-jarige Heitinga keerde afgelopen zomer terug bij Ajax, maar kwam dit seizoen in Amsterdam onder trainer Frank de Boer weinig aan spelen toe. Zijn contract liep aan het einde van dit seizoen af.

"Mijn ultieme wens was terugkeren in Amsterdam en aan het einde van het seizoen als speler voor de derde keer de kampioensschaal aan de Ajax-fans te kunnen tonen", zegt Heitinga. 

"Toch realiseerde ik me in december, dat het moment om een punt achter mijn actieve loopbaan te zetten steeds dichterbij kwam. Het afscheid is iets eerder dan gepland. Maar ik blijf Ajacied en ik kijk uit naar deze nieuwe periode in mijn leven."

De loopbaan van Heitinga in beeld

John Heitinga heeft per direct zijn loopbaan beëindigd. Hij debuteerde in 2001 voor Ajax. © ProShots
De verdediger groeide na een aantal hardnekkige blessures uit tot basisspeler bij Ajax. © ProShots
Hij werd twee keer landskampioen met de Amsterdammers en won in 2002, 2006 en 2007 de KNVB-beker. © ProShots
In 2004 debuteerde Heitinga in Oranje. © ProShots
Tegen Griekenland maakte hij al in zijn derde interland zijn eerste goal. © ANP
2007: Ajax © ProShots
Heitinga viert een treffer tegen Feyenoord in de winter van 2008. © ProShots
In 2008 maakte Heitinga de overstap naar Atletico Madrid, waarmee hij in de Champions League tegen PSV speelde. © ProShots
Hij speelde één seizoen in Madrid. © ProShots
Op het EK 2008 kwam Heitinga met Oranje tot de kwartfinales. © ProShots
Heitinga speelde liefst 87 interlands. © ProShots
In 2009 tekende hij bij Everton. © ProShots
Hij speelde vijf jaar voor Everton. © ProShots
In de WK-finale van 2010 kreeg Heitinga rood. © ANP
Tijdens het EK van 2012 verloor hij zijn basisplaats. Het was zijn vierde en laatste grote toernooi met Oranje. © ANP
In 2014 tekende Heitinga bij Hertha BSC, maar zijn verblijf in Berlijn werd geen succes. © Hollandse Hoogte
Voor het eerst sinds jaren raakt Ajax geen sterkhouder kwijt in de zomer. Daarentegen haalt de club oude bekenden John Heitinga (Hertha BSC) en Mitchell Dijks (Willem II) terug naar Amsterdam. © ProShots
Zijn rentree in de Arena werd geen succes en daarom stopte hij na een halfjaar al met voetballen. © ProShots

87 interlands

Ajax en Heitinga hebben de intentie uitgesproken om op korte termijn een nieuwe overeenkomst aan te gaan. Heitinga gaat zich naar verwachting daarna als trainer inzetten voor zowel de jeugd, Jong Ajax als de A-selectie.

"John kan terugkijken op een fantastische internationale voetbalcarrière. Dat het laatste half jaar niet is geworden waar wij allemaal op hoopten, doet hier niks aan af", zegt De Boer.

"Ik heb met hem afgesproken dat hij bij ons kan blijven meetrainen als hij dat wil. Hij wil zelf ook kijken hoe het is om trainer te zijn en dat kan bij Ajax."

WK-finale

Heitinga doorliep de jeugdopleiding van Ajax en maakte in 2001 zijn debuut in de hoofdmacht. Met de club werd hij in 2002 en 2004 kampioen en won hij drie keer de Nederlandse beker. In 2008 vertrok hij naar Atletico Madrid. Vervolgens kwam hij ook uit voor Everton, Fulham en Hertha BSC.

Daarnaast speelde Heitinga 87 interlands voor het Nederlands elftal. Hij vertegenwoordigde Oranje op de EK's van 2004, 2008 en 2012 en de WK's van 2006, 2010 en 2014.

In de WK-finale van 2010 tegen Spanje werd Heitinga in de verlenging na zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Nederland verloor vervolgens met 1-0 door een treffer van Andres Iniesta.

Zondag neemt Heitinga afscheid als voetballer voorafgaand aan de Klassieker in de Arena tegen Feyenoord.