Feyenoord gaat zijn spelers niet extra beveiligen na de ernstige bedreigingen die middenvelder Marko Vejinovic zaterdagnacht thuis van zeven 'supporters' van de Rotterdamse club ontving.

"Daar waar nodig zullen we de beveiliging subtiel opschroeven'', vertelde algemeen directeur Eric Gudde maandag in De Kuip op een speciaal belegde persconferentie.

Vejinovic werd bij zijn huis in de Rotterdamse wijk Kralingen belaagd, terwijl mensen ook het huis van Michiel Kramer bezochten. Daar werd geschreeuwd dat de spits moest "oprotten".

Feyenoord leed zondag tegen ADO Den Haag de vijfde nederlaag op rij in de eredivisie, een negatief clubrecord.

De zeven verdachten zijn na een verhoor weer op vrije voeten gesteld, meldde de politie maandagochtend. Het onderzoek naar de zaak loopt nog. Vejinovic heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Video: Feyenoord boos over bedreigingen

Feyenoord boos over bedreigingen
Feyenoord boos over bedreigingen

Onprettig

"We weten dat zeven mannen rond twintig jaar in de nacht van zaterdag op zondag bij het huis van Vejinovic zijn geweest", aldus Gudde. "Zij hebben verschrikkelijke dingen geroepen die je als doodsbedreiging kan opvatten."

"Dat is buitengewoon onprettig. Maar het komt van een kleine minderheid en daar is helaas weinig aan te doen. Ik weet niet de oplossing om zoiets te voorkomen. Maar we blijven strijdbaar om dit soort raddraaiers aan te pakken. Afgelopen zondag zaten er 45.000 mensen in het stadion die zich keurig gedroegen."

Gudde hoopt dat de daders zware straffen zullen krijgen. "We gaan voor een stadionverbod voor jaren. Ze noemen zich kennelijk Feyenoord-supporter, maar ik kan hier geen begrip voor opbrengen. Dit soort mensen noem ik geen Feyenoord-fan."

Training

Vejinovic en Kramer waren eerder op maandag gewoon bij de training van Feyenoord. Zowel de middenvelder als de spits werd op weg naar het trainingsveld niet extra beveiligd. Zoals gebruikelijk hield een steward de spelers van een afstandje in de gaten.

Ze trainden met de wisselspelers van het duel van zondag met ADO Den Haag. Vejinovic maakte zondag als invaller zijn opwachting, Kramer was niet fit en ontbrak daardoor in de wedstrijdselectie.

Vejinovic wilde na afloop van de training niet ingaan op de bedreigingen.

Kramer reageerde kort toen hem werd gevraagd wat hij ervan vond. "Wat denk je zelf, heel vervelend'', zei de spits die woensdag mogelijk op tijd fit is voor het bekerduel van Feyenoord met Roda JC.

Supportersvereniging

Joop Verschuuren van de supportersvereniging van Feyenoord neemt nadrukkelijk afstand van de bedreigingen.

"Wij keuren elke bedreiging van spelers of wie dan ook ten zeerste af. Dat is not done, dan breek je de erecode'', benadrukt hij. "Dan ben je niet goed bij je hoofd.''

Het is volgens hem nog de vraag of het echt om "Feyenoord-gerelateerde'' mensen gaat. Dat moet volgens Verschuuren nog uit het onderzoek van de politie blijken. "Hoe dan ook; elke bedreiging, wie het ook doet, moet in ieder geval zeer hard worden gestraft. Dit doe je niet!''

VVCS

Voorzitter Danny Hesp van spelersvakbond VVCS roept op tot nog grotere sociale controle onder de voetbalsupporters.

"Corrigeer elkaar, uit je frustraties op een normale manier. Het publiek mag best kritisch zijn als het niet goed gaat met een club, maar hier is een grens overschreden. Het is een schandalige actie van personen die zich supporter noemen. In mijn ogen is dit een criminele actie en ik ga ervan uit dat justitie de daders vervolgt."

Hesp ziet geen tendens, maar vindt wel dat het voetbal de laatste weken aardig "de klos'' is. "We hadden kortgeleden de oerwoudgeluiden tegen Riechedly Bazoer en de matchfixers, maar hier wordt een voetballer in zijn eigen huis bedreigd en ik geloof niet dat we dat eerder hebben meegemaakt. Gelukkig hebben Feyenoord en de KNVB goed gereageerd en duidelijk afstand genomen."

De spelersvakbond biedt altijd hulp aan spelers die bedreigd zijn. "Niet dat zij ons als eerste benaderen. Meestal komt de aangifte meteen bij de politie terecht en dat is goed."

"De VVCS hoeft ook niet echt in actie te komen, want de KNVB en de clubs doen al het mogelijke om supporters die zich misdragen aan te pakken met stadionverboden."