De Nederlands betaaldvoetbalclubs hebben vorig seizoen door 80 miljoen euro aan transferinkomsten een nettowinst van 32,7 miljoen euro geboekt.

Dat blijkt uit het rapport 'Het Seizoen in Cijfers 2014/'15' dat de KNVB maandag openbaar maakte.

De winst komt op het conto van de eredivisieclubs. De ploegen uit de hoogste divisie hielden door 75,1 miljoen euro aan inkomsten uit de transfermarkt onder de streep 38,8 miljoen euro over.

De achttien eredivisieclubs draaiden vorig seizoen een omzet van 443,3 miljoen euro, wat een kleine stijging betekende ten opzichte van het seizoen 2013/2014 (441,5 miljoen euro). De totale bedrijfslasten waren 468,6 miljoen euro (was 472,5 miljoen euro).

De clubs uit de Jupiler League behaalden in de vorige jaargang gezamenlijk een min van 6,1 miljoen. In de eerste divisie was de totale omzet 61,3 miljoen euro en waren de bedrijfslasten 72,9 miljoen euro.

Gedegradeerd

"In de getallen van de Jupiler League zie je altijd het effect van gedegradeerde ploegen", aldus algemeen directeur Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie (CED).

"Zowel in positieve zin voor wat betreft toeschouwersaantallen als in negatieve zin voor wat betreft het netto resultaat. Wij zijn in gesprek met deze clubs om te kijken op welke wijze de CED kan helpen om de financiële effecten van een degradatie zo goed mogelijk te managen."

Volgens Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, is "een succesvol transferbeleid nog altijd nodig om winst te maken" voor de eredivisieclubs. "Maar dit is dan ook altijd een van de kernkwaliteiten van de eredivisieclubs geweest."

"Over de hele linie kunnen we echter vaststellen dat in 2014/15 de totale omzet op niveau blijft, de lasten onder controle zijn en dat het bedrijfsresultaat zelfs is verbeterd."

In het seizoen 2013/2014 was het nettoresultaat van alle betaaldvoetbalclubs nog 4,6 miljoen euro in de min, vooral doordat de transferinkomsten toen op 'slechts' 45 miljoen euro uitkwamen.