De Jong spreekt van 'zwarte dag' voor Cambuur na vuurwerkongeluk

Een emotionele SC Cambuur-coach Henk de Jong had zaterdag geen goed woord over voor het vuurwerkongeluk in het stadion van de Leeuwarders, waarbij een vrouwelijke steward gewond raakte aan een voet.

"Dit is een zwarte dag voor Cambuur, laat dat duidelijk zijn", aldus De Jong tegen Omrop Fryslan. "Al onze nederlagen zijn hier niks bij. Deze supporter moeten we eruit snijden en hij mag nooit meer terugkomen. Dit kan niet."

Cambuur organiseerde zaterdagochtend een goed bezochte openbare training in het eigen stadion in aanloop naar de Friese derby tegen sc Heerenveen van zondag. Er was veel vuurwerk en één projectiel ging af in het zestienmetergebied, vlak bij een steward.

De vrouw bleef aangeslagen liggen op het veld en is naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Bekijk beelden van het incident:

"Als ze het vuurwerk op had gepakt, dan was het nog veel erger geweest", zei De Jong.

"Dit was een eenmansactie, maar hier is geen enkel excuus voor. Dit zal de harde kern die er bij stond ook niet willen. Ik hoorde op de tribune afkeurend gefluit, zij staan hier totaal niet achter. Dit is onacceptabel en moet hard bestraft worden."

Een 31-jarige inwoner van Leeuwarden heeft zich zaterdagmiddag gemeld bij de politie. Hij is aangehouden en zit vast. Zo wordt op basis van forensisch onderzoek gekeken naar de samenstelling van het projectiel.

Toppunt

Na het incident heeft de selectie van Cambuur nog wel 'gewoon' getraind. "We twijfelden of we wel op het veld moesten blijven, maar volgens mij zijn we er met respect mee omgegaan", stelde De Jong.

"Vervolgens zijn we aan de training begonnen, maar ik had daar wel moeite mee. Dit doet wat met ons en zal de voorbereiding op de wedstrijd ook een beetje verstoren."

De Jong kende al geen goede week met het vertrek van topscorer Bartholomew Ogbeche naar Willem II en nederlagen tegen ADO Den Haag (2-1) en AZ (3-1).

"Er gebeurt de laatste tijd veel rondom de club, maar dit is het toppunt", aldus de trainer van de huidige nummer zeventien van de eredivisie.

Lees meer over:
Tip de redactie