​Manager Louis van Gaal constateert dat het zelfvertrouwen weer terug is bij Manchester United, dat zich vrijdag van Derby County ontdeed in de vierde ronde van de FA Cup.

De 'Red Devils' wonnen mede dankzij een belangrijke goal van Daley Blind met 3-1 bij de Championship-club.

Van Gaal was bijzonder te spreken over het spel van zijn ploeg, die zich de laatste weken weer lijkt op te richten. "Ik genoot van ons optreden in de eerste helft. Er ging een hoop vertrouwen van uit en het is erg belangrijk dat dat terugkeert."

"De tweede helft was zelfs nog beter. We creëerden veel kansen en we waren trefzeker. We nog vaker kunnen scoren, maar ik ben een erg gelukkige coach."

Dat United met meer overtuiging speelde, had volgens de oud-bondscoach van Oranje echter niets te maken met meer vrijheid voor de spelers. "Het was dezelfde opvatting en dezelfde voorbereiding, ik geef mijn spelers altijd vrijheid. Ik ben niet blij met hoe mijn woorden verdraaid worden."

"We hebben in 2016 bijna al onze wedstrijden gewonnen", vervolgt Van Gaal. "Tegen Southampton verloren we vanwege een gebrek aan vertrouwen, maar dat is nu weer terug."

Blind

De Nederlander hield zijn spelers in de rust bij een 1-1 stand voor dat ze gewoon op dezelfde voet door moesten gaan. Dat werd in de 65e minuut bekroond met een doelpunt van Blind.

"Ongelooflijk", reageerde Van Gaal op de intikker van zijn verdediger. "Zo'n kans moet je ruiken en dat deed hij. Het was een fantastische goal."

Ook uitblinker Anthony Martial kreeg een compliment van de Amsterdammer. "Hij begon niet zo goed, maar na de eerste twintig minuten was hij fantastisch. Ik ben heel blij met hem, want op de lange termijn is hij een geweldige speler voor Manchester United."

Bekerwinst

Na de uitschakeling in de Champions League en League Cup maken de 'Mancunians' zo nog wel kans op de FA Cup, die in 2004 voor het laatst gewonnen werd door United.

Van Gaal, die met zijn ploeg op de vijfde plek staat in de Premier League, is derhalve doordrongen van het belang van het bekertoernooi. "De competitie is erg belangrijk, maar de FA Cup is de belangrijkste beker in Engeland en heeft een lange en rijke geschiedenis."

"We hebben 'm al lang niet meer gewonnen, dus daar dromen we wel van. Na twee overwinningen kun je echter nog niet zeggen dat wij 'm gaan winnen."