Veltman begrijpt dat supporters niet tevreden zijn over spel Ajax

Joël Veltman heeft er begrip voor dat de supporters niet altijd tevreden zijn over het spel van Ajax, ondanks dat de Amsterdammers al het hele seizoen bovenaan staan in de eredivisie.

"Bij Ajax moeten de uitslagen én het spel goed zijn. De uitslagen zijn dit seizoen in de eredivisie redelijk goed, maar het spel moet beter", zegt Veltman in gesprek met NU.nl.

"De afgelopen drie wedstrijden hebben we ook maar twee keer gescoord. Dat is te weinig, al win je wel twee van de drie keer. Afgelopen dinsdag tegen Heracles creëerden we ook bijna geen kansen. Ik heb twee echt grote kansen geteld. Dat is niet genoeg."

Probleem is volgens de 24-jarige Veltman dat Ajax af toe niet opportunistisch speelt als een wedstrijd daar wel om vraagt. "Als een aanvaller een loopactie maakt dan mogen we die best belonen door de lange bal te spelen. Zondag tegen Roda JC moeten we dat af en toe ook gewoon doen."

"Ik verwacht dat Roda een beetje hetzelfde tegen ons zal spelen als Heracles. Inzakken en wachten op een foute pass. Maar ook dan moeten we de lange bal durven geven."

Jij was aanvoerder tegen Heracles. Waarom was er in die wedstrijd niemand die een oplossing vond toen jullie maar niet tot kansen kwamen?
"Dat gebeurde wel, maar te laat. In het laatste kwartier werd de bal er wel ingepompt en zo kregen we uit de frommel nog een kans. Maar dat moet dus vanaf het begin. We moeten wel blijven voetballen, hoeven niet alleen maar lange ballen te spelen. Maar als je hem meteen diep kunt geven, waarom zou je dat dan niet doen?"

Door de 0-0 tegen Heracles is de voorsprong op PSV nog maar één punt. Wordt Ajax wel kampioen?
"Ja, dat denk ik wel."

Waar is dat vertrouwen op gebaseerd?
"PSV heeft ook al aardig wat punten verspeeld. Vooral tegen kleinere clubs, waar wij wel van gewonnen hebben. En al met al hebben we het tot nu toe beter gedaan, want we staan een punt voor. Maar goed, er komen voor beide clubs nog genoeg lastige wedstrijden aan."

Dat jullie al twaalf keer de nul hielden en pas elf tegendoelpunten kregen moet ook vertrouwen geven?
"Zeker. Ik vind dat we nog steeds te veel kansen weggeven, maar het staat niet slecht achterin."

Beter dan in eerdere seizoenen?
"Nou, het is wel anders, omdat er vanaf de voorbereiding veel op het verdedigende werk gehamerd is. Er is veel gepraat: hoe kun je een andere verdediger helpen? Hoe houd je de looplijn dicht voor een opkomende middenvelder. Dat soort dingen. Het is eerder meer praten geweest dan er echt gericht op trainen. Maar dat heeft zich wel uitbetaald."

Ben je zelf ook een betere verdediger geworden?
"Ja, de foutjes die er voorheen vaak tussen zaten, zijn er uit. Als verdediger leg ik nog steeds risico in mijn spel, maar af en toe moet de bal de tribune in gerost worden. Twee jaar geleden had ik het op zo'n moment altijd voetballend opgelost. En dat ging weleens mis."

Hoe is het om sinds de blessure van Kenny Tete ineens rechtsachter te staan?
"Verdedigend gaat het wel aardig, denk ik. Maar aanvallend kan ik als rechtsback meer brengen. Het is conditioneel ook wennen. Ik moet meer meters maken dan centraal achterin. Tegen Heracles ben ik twee of drie keer over de linksbuiten heen gegaan. Dat moet vaker."

Als je mag kiezen ben je liever centrale verdediger?
"Ja, maar ik vind het als back ook best leuk. Een aanvaller komt vaker recht op je af. Ik kom daardoor meer in de één-tegen-één-duels en daar wil ik ook aan werken. Dat is het pure verdedigen. Dus als ik tegen Roda JC weer rechtsachter sta is dat zeker niet erg. Het is best goed voor mijn ontwikkeling."

Lees meer over:
Tip de redactie