KNVB verwacht binnen drie jaar te beschikken over video-assistent

De KNVB gaat ervan uit dat de video-assistent binnen drie jaar zijn intrede kan doen bij wedstrijden in de eredivisie. 

Die verwachting sprak Gijs de Jong, directeur operationele zaken bij de voetbalbond, donderdag in de Rotterdamse Kuip uit bij de presentatie van de laatste ontwikkelingen rond de video-assistent.

Het inzetten van een video-assistent, die de scheidsrechter aan de hand van beelden adviseert over (onterechte) doelpunten, rode kaarten en penaltysituaties, verkeert nu nog in de testfase.

In februari bezoekt een delegatie van de IFAB, de internationale spelregelcommissie van de wereldvoetbalbond, de KNVB om zich nader te informeren. In maart kan een definitief besluit worden genomen over video-assistentie.

25 wedstrijden

''Het ziet er goed uit. Het is geen kwestie meer van of de video-assistent wordt ingevoerd, maar wanneer. We hopen in het bekerseizoen 2016-2017 bij circa 25 wedstrijden te kunnen testen'', zei De Jong.

Hij vertelde dat de afgelopen twee seizoenen de videoscheidsrechter in de eredivisie op de achtergrond heeft gewerkt. Daarbij was nog geen contact mogelijk tussen de arbiter op het veld en de assistent in de camerawagen.

''In die duels zijn 51 wedstrijdbepalende beslissingen genomen. In twaalf van die gevallen kon de video-assistent de arbitrage voorzien van het juiste advies. Gemiddeld duurde het elf seconden om dat te kunnen geven.''

Video-assistentie is een stuk goedkoper dan de al geïntroduceerde doellijntechnologie. De Jong: ''Exclusief de bemanning kost de apparatuur circa 300.000 euro. Omdat in de meeste stadions al prima camera’s aanwezig zijn, kunnen de kosten voor de video-assistent beperkt blijven."

Tip de redactie