Voetbal

Ajax verdiende sinds Bosman-arrest meeste geld op transfermarkt

Ajax heeft sinds de invoering van het Bosman-arrest eind 1995 het meeste geld verdiend op de transfermarkt van alle clubs uit Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie die de voetbalwereld op z’n kop zette.

Alle 10.839 transfers die de clubs uit de hoogste divisies van Nederland, Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland deden in de voorbije twee decennia zijn meegenomen.

De gegevens zijn afkomstig van Transfermarkt.de. Het gaat om transfers waarbij een bedrag voor een speler is betaald. Spelers die op huurbasis van club veranderen zijn niet meegenomen. De bedragen zijn zonder eventuele bonussen en premies. We zetten een aantal conclusies op een rijtje.

Ajax verkocht voor om en nabij de 550 miljoen euro aan spelers en besteedde zelf 250 miljoen euro aan versterkingen.

Met de 300 miljoen euro die onderaan de streep overblijft, troeven de Amsterdammers het vorig jaar failliet verklaarde Parma (296 miljoen euro) en Udinese (270 miljoen euro) af.

PSV

Ook PSV (130 miljoen euro), FC Twente (120 miljoen euro), sc Heerenveen (108 miljoen euro) en Feyenoord (98 miljoen euro) staan in de top vijftien van clubs met een positieve transferbalans.

Vermoedelijk noteerden FC Porto en Benfica een nog grotere plus op de transfermarkt dan Ajax. Doordat deze Portugese topclubs veel samenwerken met investeringsfondsen die vaak een aanzienlijk deel van de vergoeding incasseren, is dit evenwel niet met zekerheid te zeggen.

Daardoor zijn Porto en Benfica buiten het onderzoek gelaten.

Lees het uitgebreide verhaal over de 10.839 transfers sinds het Bosman-arrest in NUweekend

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie