Voetbal

De Jong boos op 'slapjanussen' Cambuur na pijnlijke nederlaag

Henk de Jong nam de spelers van SC Cambuur woensdag bepaald niet in bescherming na het verlies in Alkmaar tegen AZ (3-1). De geplaagde trainer van de Friezen sprak van "slapjanussen" en "een wanprestatie".

"Een beschamende nederlaag, honderd procent terecht'', veroordeelde De Jong de povere prestatie van de degradatiekandidaat bij FOX Sports. "Dit verdienen onze supporters in het stadion en voor de tv niet.''

Het plotselinge vertrek van zijn topschutter Bartholomew Ogbeche naar Willem II weigerde de trainer bij de NOS als excuus aan te voeren. "Wij zijn professionals. Al vertrekken er vijf spelers. Je geeft je hele leven voor Cambuur, dan speel je niet als een keutel."

Het was vooral in de eerste helft heel matig wat Cambuur liet zien in Alkmaar. Na twintig minuten stond de nummer zeventien van de eredivisie al met 3-0 achter.

"De eerste helft was een drama. Wat een stelletje slapjanussen zijn we met z'n allen. Ik vond het verschrikkelijk om naar te kijken", aldus De Jong.

Donderspeech

Het zorgde voor een donderspeech in de kleedkamer. "Een aantal denkt dat ze voor FC Boerenpummel spelen, maar je speelt voor Cambuur. Dat zijn fanatieke mensen en daar moet je fanatiek voor spelen. Ik heb in de rust dan ook wat gedaan, daarbij vielen gelukkig geen gewonden."

Omdat De Graafschap later op de avond met 3-1 won van ADO Den Haag, staat Cambuur nog maar twee punten boven de hekkensluiter van de eredivisie. De Jong blijft desondanks geloven dat hij degradatie zal voorkomen met zijn ploeg.

"Ik laat mij niet kisten. We zetten verdomme de schouders eronder en zullen ervoor zorgen dat we volgend jaar in de eredivisie spelen."

Van den Brom

John van den Brom was opgetogen dat AZ knap voortborduurde op het succes tegen Feyenoord. "We zijn zo fantastisch begonnen. Scherpte, passie, kansen, goals. De ene mooie aanval na de andere. Dan sta je ineens op 3-0 en nog een doelpunt onterecht afgekeurd."

"Dat was meteen het mooiste gedeelte van de wedstrijd. Dat die als een nachtkaars uitgaat, is wel verklaarbaar. Het is een zware cyclus met drie wedstrijden in acht dagen.''

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie