Europarlementariërs zijn woedend over het wegblijven van de kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA bij een debat in Brussel.

Alleen de Fransman Jérôme Champagne kwam woensdag opdagen, de vier andere mogelijke opvolgers van Sepp Blatter meldden zich af.

"Dit is een heel slecht signaal naar de voetbalfans over de hele wereld. Deze kandidaten bewijzen hiermee dat zij niet geschikt zijn de integriteit aan de geplaagde FIFA terug te geven'', zei het Belgische parlementslid Ivo Belet.

De Britse Europarlementariër Emma McClarkin viel hem bij: "Ik dacht na het opstappen van Sepp Blatter licht aan het einde van de tunnel te zien, maar deze kandidaten schieten weer keihard in eigen doel.''

De kandidaten lijken geen zin te hebben met elkaar in discussie te gaan over de toekomst van de FIFA, de mondiale voetbalbond die door corruptieschandalen in een grote crisis verkeert. Debatten bij de BBC en de Amerikaanse zender ESPN zijn ook al afgeblazen uit gebrek aan belangstelling bij de vijf kandidaten.

New FIFA Now

Het debat in Brussel was georganiseerd door New FIFA Now, een vorig jaar door Europese parlementariërs opgerichte actiegroep, en het comité Sports Intergroup.

Tokyo Sexwale en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein zouden ook naar de Belgische hoofdstad komen, maar zegden maandag af. Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein en Gianni Infantino hadden in een eerder stadium al gemeld dat hun schema het niet toeliet om naar Brussel af te reizen.

Een verklaring van het Britse parlementslid en medeoprichter van New FIFA Now Damian Collins impliceerde dat Prins Ali vreesde dat meedoen aan het debat tegen de regels van de FIFA zou zijn en dat Sjeik Salman of Infantino daarover een klacht had ingediend bij de verkiezingscommissie.

Zowel Sjeik Salman als Infantino ontkende dit dinsdag echter in een verklaring. "Ik had graag meegedaan als het in mijn schema had gepast", schreef Infantino.