Trainer Van de Looi vertrekt na dit seizoen bij FC Groningen

Erwin van de Looi vertrekt na dit seizoen als trainer van FC Groningen. De oud-speler heeft het bestuur van de club laten weten dat hij zijn aflopende contract niet wil verlengen.

Van de Looi legde woensdag op een persconferentie in De Euroborg uit dat hij vindt dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging.

"Ik zit al een jaar of veertien bij deze club - met heel veel plezier -  maar ik wil kijken of het ergens anders ook lukt. Het is tijd om mezelf in het diepe te gooien en te zien of ik dan ook kom bovendrijven", zei de 43-jarige trainer. 'Misschien heb ik een andere omgeving nodig om extra energie op te doen."

"Dit is best een pittige beslissing geweest, en niet een die pas een dag of een week aan de gang is. Het is een beslissing tussen mijn verstand en mijn gevoel en mijn gevoel kreeg uiteindelijk de overhand. Misschien is het tijd om mezelf opnieuw in het diepe te gooien."

Van de Looi, die met het bestuur van FC Groningen sprak over contractverlenging, benadrukte dat hij niet in gesprek is met andere clubs. "Het is niet zo dat ik een nieuwe club heb en daarom wegga."

Kritiek

De oud-verdediger krijgt de laatste weken flink wat kritiek van de achterban van Groningen. Zijn ploeg wist de laatste zes competitieduels niet te winnen en scoorde in die wedstrijden slechts vier keer. Van de Looi stelde woensdag echter dat hij al sinds november vorig jaar over zijn mogelijke vertrek heeft nagedacht.

"De timing om dit nieuws naar buiten te brengen, zal ongetwijfeld voor gespreksstof zorgen en dat snap ik. Maar ik vond dat we het niet langer moesten uitstellen, de club verdient duidelijkheid."

"Mensen die mij kennen weten bovendien dat ik niet wegloop voor tegenwind. Dat hebben we de laatste twee jaar wel vaker gehad en daar zijn we altijd sterker uitgekomen. Dat gaan we ook dit jaar doen."

"Ik heb vandaag ook tegen mijn spelers gezegd dat ik maar één ding wil in de laatste vijftien wedstrijden en dat is presteren. Mijn gevoel dat ik mijn contract niet wil verlengen, heeft niks te maken met drive die ik heb om het seizoen op een goede manier af te maken."

FC Groningen is verrast door het besluit van Van de Looi om te vertrekken, vertelde directeur Hans Nijland op de persconferentie. "Het kwam voor ons als donderslag bij heldere hemel.''

Prijs

Van de Looi is bezig aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer van de club uit Groningen. Hij begon in 2013 als hoofdtrainer bij FC Groningen. Vorig seizoen pakte Groningen onder zijn leiding de KNVB-beker, de enige prijs die de club ooit won.

Van de Looi is al veertien jaar werkzaam bij FC Groningen. Hij speelde van 2000 tot medio 2002 in het eerste elftal en was ook werkzaam in de jeugdopleiding. Daarna was hij trainer van de A1 en Jong FC Groningen, waarna hij assistent-trainer werd bij het eerste elftal.

In 2013 was hij de opvolger van Robert Maaskant, wiens contract niet werd verlengd.

Europa League

In Van de Loois eerste seizoen plaatste Groningen zich na een zevende plaats via de play-offs voor de voorrondes van de Europa League, waarin de club direct werd uitgeschakeld.

In het tweede seizoen van Van de Looi eindigde FC Groningen als achtste en won het de beker door in de finale PEC Zwolle met 2-0 te erslaan.

FC Groningen staat nu op de negende plaats na twintig duels.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie